Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Хинапът нормализира холестерола, кръвното налягане и кръвната захар

Хинапът нормализира холестерола, кръвното налягане и кръвната захар

Хинапът нормализира холестерола, кръвното налягане и кръвната захар - изображение

С настъпването на есенните дни, човек се ориентира към предоставените от природата сезонни храни - плодове, зеленчуци, ядки. Хинапът, наречен още китайска фурма, е една сред тях. Това е дърво, чийто плодове са изключително вкусни и полезни за организма. Освен плодовете обаче, за лечебни и профилактични цели могат да се използва всяка една част на растението – корени, стебло, листа, кора, плодове.

Клинични изследвания доказват, че плодовете на хинапа са изключително здравословни за организма – понижават холестерола, понижават високото кръвно налягане и дори нормализират нивата на кръвна захар при пациенти, страдащи от диабет. Ежедневната консумация на около 5-6 грама пектин, което се равнява на една чаша хинап, в продължение на няколко месеца може да намали нивото на холестерола с 18%. Отделно фенол пуерарина в плодовете способства за унищожаването на свободните радикали, с което подпомага поддържането на нормални нива на холестерол и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Плодовете са богати на редица флавоноиди – мирецетин и кампферол, които притежават антиоксидантно, антиканцерогенно и кариопротекторно действие, тритерпени - олеанолова киселина, урсолова киселина, бетулин и други, понижаващи нивото на кръвното налягане и холестерола, алкалоиди, тритерпенови гликозиди и много други биологично активни органични субстанции.

Скорошни проучвания на китайски специалисти доказват, че чаша пресни плодове в продължение само на седмица понижават нивото на глюкозата при пациенти със захарен диабет. Това се дължи на гликозид неомертилина в плодовете, който нормализират кръвната захар.

Плодовете на дървото съдържат над 18 от най-важните аминокиселини, което спомага формирането на над 40 000 протеина в организма. Заедно със завидното количество ценни минерали като калций, калий, цинк, манган, желязо, фосфор и други спомагат за нормалното функциониране на сърдечносъдовата система, бъбреците, изчистването на шлаки от тялото, както и подпомагането на мозъчната дейност.

В редица случаи се наблюдава по-изразен терапевтичен ефект при различни инфекциозни заболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт, заболявания на устната кухина, както и за повишаване на имунната система като цяло. За максимални резултати се препоръчва консумирането на пресни плодове в продължение на три месеца.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: L'erboristeria.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияРецептиБотаникаСнимкиХранене при...ФизиологияВидеоАлтернативна медицинаИсторияМедицински изследванияЛеченияПроизводителиДиетиСпортЛайфстайлИнтервютаКлинични пътекиСъставкиЗдравни проблемиТестове