Неправилното съхранение на картофите може да крие риск от рак

За много хора картофите са основна част от кухнята и елемент на много ястия. Оказва се обаче, че неправилното им съхранение може да бъде опасно, твърдят здравни експерти.
Докато някои хора твърдят, че хладилникът е най-доброто средство за поддържането на храните свежи, Агенцията по хранителните стандарти в САЩ е категорична, че трябва да държите скорбялните зеленчуци далеч от него.
В сайта си те посочват, че когато се съхраняват в хладилника, нишестето в картофите се преобразува в захар. При пържене или печене тези захари се комбинират с аминокиселината аспарагин и произвеждат химикала акриламид, който се счита за опасен. Той се използва в индустрията за производство на хартия, пластмаса и хранителни оцветители.
Химикалът е свързван дори с рак според някои изследвания с мишки, според които излагането на акриламид носи риск от няколко вида рак. Той е установен в по-високи дози в картофен чипс, а следи от опасното вещество се срещат и в опаковки от храни. Картофите трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, като например в шкаф, а не в хладилника.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЕСТРИНСКИ ОРГАНАЙЗЕР KEEN ELITE BAGS EB - 01.010
ЛОВИ ПЛИКОВЕ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА * 25
ЧАНТА ЗА ИНСУЛИН ЦИРК ELITE BAGS EB-14.011
МЕДЕЛА КОНТЕЙНЕРИ (ШИШЕТА) ЗА КЪРМА 250 мл * 2
ЛАНСИНОХ ПЛИКЧЕТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА * 50
НЕСЕСЕР ЗА ИНСУЛИН ELITE BAGS EB-14.013
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Как да съхраним аспержите свежи за по-дълго?
- Сладък картоф
- Намалете високата температура със суров картоф
- Как да си захванем роза с помощта на суров картоф?
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
- Картофена диета за отслабване – същност, варианти и предимства
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Картоф
Коментари към Неправилното съхранение на картофите може да крие риск от рак