Начало Здравна медиа Здравни новини Присадиха човешки стволови клетки в ембрион на овца

Присадиха човешки стволови клетки в ембрион на овца

Присадиха човешки стволови клетки в ембрион на овца - изображение

Присадиха човешки стволови клетки на ембрион на овца. Както подчертават учените съществото е 99% овца, но така или иначе една клетка от 10 000 други в него е човешка.

Ембрионите са просъществували 28 дни, след което са унищожени съгласно действащото законодателство в САЩ.

Експериментът е осъществен от учени от Станфордския, Калифорнийския и още няколко университета. Сред множеството изследователи присъстват и онези, които добавиха човешки клетки към свински ембрион преди време.

Учените са категорични, че в никакъв случай не може да се говори за овца с човешко лице или мозък, например, тъй като концентрацията на човешките клетки в ембрионите е изключително малка.

Всъщност голямата цел на изследователите е да успеят в бъдеще да стигнат до „отглеждането“ на човешки  органи в подобни ембриони, които да са подходящи за трансплантация. Големият проблем в момента е, че стотици умират, защото не дочакват ново сърце, бял дроб или бъбрек. Може би науката ще намери начин да създаде хибридни органи, които са комбинация от човешки и животински клетки, за да бъдат те трансплантирани на нуждаещите се.

За да бъде ефективно присаждането, е нужно най-малко 1% от клетките в новия орган да са човешки, което означава, че поставеното сега количество в ембриона на овца, е недостатъчно.

И този опит, както и предишните, повдига етични въпроси. Дали увеличаването на концентрацията на човешки клетки би могла да доведе до хуманизиране на животното или какво би се случило ако стволовите клетки се развият в мозъка на животното? Това са част от въпросите, които правят ситуацията противоречива. Но от другата страна са хилядите, които чакат с надежда да им бъде присаден орган и да продължат да живеят. А те се нуждаят определено от иновативни подходи, които да позволят на медицината да ги спаси.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияЛюбопитноСпортНормативни актовеИсторияПатологияСнимкиЛайфстайлОрганизацииХранене при...ИзследванияФизиологияЗдравни съветиСпециалистиБотаника