Начало Здравна медиа Здравни новини Първата трансплантация на стволови клетки при дете бе извършена в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Първата трансплантация на стволови клетки при дете бе извършена в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Първата трансплантация на стволови клетки при дете бе извършена в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна - изображение

Днес в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна бе извършена първата трансплантация на хематопоетични стволови клетки на 6-годишно дете. Момчето е било със злокачествен коремен тумор. Детето вече е в стабилно състояние и е изписано от болничното заведение.

Самата операция е проведена в Трансплантационния център на Клиниката по детска хематология и онкология с екип от специалисти. Манипулацията е подкрепена и с участието на проф. Игор Резник от Центъра по трансплантации в болница Хадаса – Йерусалим.

Към момента стволовоклетъчни трансплантация на български малки пациенти се извършваха само в едно медицинско заведение в столицата. Честа практика е пренасочването и към други чуждестранни онкологични центрове.

Сега при разкриването на детския трансплантационен център в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна тази манипулация и подход могат да се превърнат в рутинна практика за децата, които се нуждаят от скъпата и високоспециализирана процедура.

Трансплантацията на периферни стволови клетки и костен мозък се използва все по често през последните години като метод на лечение за доста онкохематологични заболявания при деца и възрастни. Този метод се използва все по-широко при солидни детски тумори като неконвенционален терапевтичен избор. Трансплантацията на стволови клетки при децата са два вида – алогенни и автоложни. При единият случай стволовите клетки се получават от кръвта или костния мозък на здрав донор, а в другия случай от самия пациент. Видът на трансплантационния режим зависи от вида на основното заболяване и възрастта на детето.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: medicalnewsbg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияНовиниЛюбопитноСпортНормативни актовеИсторияПатологияСнимкиОрганизацииМедицински изследванияХранене при...ФизиологияСпециалистиЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаЗаведения