Начало Здравна медиа Здравни новини Продължава да циркулира стомашно-чревният вирус, развиващ се за часове

Продължава да циркулира стомашно-чревният вирус, развиващ се за часове

Продължава да циркулира стомашно-чревният вирус, развиващ се за часове - изображение

В страната продължава разпространението на стомашно-чревния вирус, който се развива буквално за часове, информира д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Той обясни, че заразяването става много бързо и заболяването се развива едва в рамките на няколко часа след контакт с болен. Характеризира се с болки в корема, температура, отпадналост, разтройство и в някои случаи повръщане. Вирусът е  изключително контагиозен и заразен, но засега преминава без усложнения за около два дни. Най-неприятните симптоми са през първите часове.

Д-р Калайджиев уточни, че единственият начин за предпазване от вируса е чрез ограничаване на контактите с болни.

Въпросът е колко от хората са съвестни и се лекуват вкъщи. Покрай нашумелия въпрос с проверките за болничните доста пациенти решават да изкарат заболяването „на крак“, но това е много грешна постъпка. Всеки следващ заразен боледува по-тежко от предишните. Редно е всеки болен да ограничи контактите с останалите хора, докато не се възстанови напълно“, коментира д-р Калайджиев.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив съветва навременно посещение при лекар при проявата на първи симптоми. За превенция и профилактика е препоръчително приемането на пробиотици.

Д-р Александър Калайджиев отбеляза, че все още няма високо разпространение на есенните вируси и засега броят на заболелите е под нормалния за сезона.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: tveast.dk

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛюбопитноЗдравни съветиПатологияЛайфстайлАлт. медицинаИсторияИзследванияСпециалистиСнимкиКлинични пътекиЛеченияХранене при...Ботаника