Начало Здравна медиа Здравни новини Протеин в кърмата унищожава над 40 вида рак

Протеин в кърмата унищожава над 40 вида рак

Протеин в кърмата унищожава над 40 вида рак - изображение

Случайно откритие може да се превърне в изключително значимо за медицината достижение и да допринесе за излекуването на много пациенти, страдащи от рак. Учени идентифицираха вещество в кърмата, което унищожава туморни клетки. Според експерти то ще позволи лечението на злокачествени заболявания, без да се стига до увреждане на здравите клетки или да се прибягва до химиотерапия с всичките й странични ефекти.

Съставката в майчиното мляко, която предизвиква въодушевление сред учените, е протеинът алфа-лакталбумин. Той умъртвява туморните клетки дни след третирането с него. Вече има първите положителни резултати при пациенти с рак на пикочния мехур, върху които е бил приложен. Предстоят изследвания, чрез които да се установи дали той би имал ефект и при хора със злокачествено заболяване на шийката на матката и на червата.

Имунологът проф. Катарина Сванборг от университета в Лунд, Швеция, е основен защитник на изследването. Заедно със своя аспирант Андерс Хакансон изучавали кърмата и първоначално се опитвали да разберат по какъв начин тя помага в борбата с микробите. Именно тогава направили своето откритие. Алфа-лакталбуминът прониква в туморната клетка, насочва се към ядрото й, прекъсва източника й на енергия и я води до апоптоза. По този начин я кара да се самоунищожи.

Първоначално проф. Сванборг и помощникът й не повярвали, че кърмата има такова действие и повторили опита отново и отново. Резултатът бил винаги един и същ. Въздействали с протеина и върху неракови клетки, но те не умирали.

След години на изследвания екипът на шведската специалистка успява да събере научни данни, че протеинът в майчиното мляко е способен да унищожи над 40 вида рак. Тестовете показват, че алфа-лакталбуминът ограничава развитието на тумор на мозъка, на дебелото черво и на пикочния мехур при мишки. Учените направили експерименти и с хора. Третирали 9-ма пациенти с рак на пикочния мехур с протеина точно една седмица преди операцията. При 8 от тях се наблюдавало изхвърляне на туморни клетки чрез урината два часа след лечението със съставката.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: bellybelly.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноОрганизацииНовиниФизиологияНормативни актовеБотаникаЛеченияПроизводителиИсторияПатологияАнкетиИзследванияКлинични пътеки