Начало Здравна медиа Здравни новини Проф. Евгени Дюкенджиев приложи за първи път у нас бионична рехабилитация

Проф. Евгени Дюкенджиев приложи за първи път у нас бионична рехабилитация

Проф. Евгени Дюкенджиев приложи за първи път у нас бионична рехабилитация - изображение

Професорът по бионика Евгени Дюкенджиев от Горна Оряховица, който преди време изработи протези за родената без ръце и крака Еля, осъществи поредната иновация. Ученият създаде специална система от протези за десетгодишния Боян. За първи път у нас на малчугана беше приложен един от иновативните методи за подобряване на състоянието на болните от детска церебрална парализа, който се използва в западните страни, т.нар. бионична рехабилитация.

Целта на приспособлението е да се противопостави на дефицита на мускулната и двигателна активност и да придържа тялото изправено.

Родителите на Боян споделят, че за подобно лечение в Западна Европа не само се чака дълго, но и струва много скъпо. Затова са щастливи, че са открили проф. Дюкенджиев и всичко се е случило много бързо.

През следващите две години детето трябва да носи протезата постоянно. И независимо от факта, че рехабилитацията е болезнена, родителите вярват в добрия изход, защото месец след поставянето на протезите виждат подобрение. Момчето дори успява да върви назад, нещо, което преди е било невъзможно за него.

Четвъртокласникът е роден с ДЦП и борбата на родителите му с нея и в името на бъдещето му започва от първия ден. Признават, че пътят им до срещата с професора по бионика е бил труден, но благодарение на всички усилия момчето ходи на училище и всеки контролен преглед установява подобрение.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: borbabg.com
Снимка: 24chasa.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЗаведенияКлинични пътекиИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиСпортЛеченияАлт. медицинаОрганизацииСпециалистиНормативни актовеОбразование