Начало Здравна медиа Здравни новини Първата преносима бионична ръка премина половингодишен изпитателен срок

Първата преносима бионична ръка премина половингодишен изпитателен срок

Първата преносима бионична ръка премина половингодишен изпитателен срок - изображение

Жена, загубила ръката си преди повече от 20 години, получи първата преносима бионична ръка, която чрез миниатюрни електроди и сложни сензори възстановява чувството за докосване.

Италианката Алмерина Маскарело, която беше избрана да тества прототипа в продължение на шест месеца, споделя в интервю за Би Би си, че той й е върнал простите удоволствия от живота. Например, възможността да си върже връзките на обувките или да се облече сама. Жената се надява по-скоро да настъпи времето, когато този вид протези ще започнат да се предлагат на пазара.

Екипи от Италия, Швейцария и Германия провеждат изследвания в областта на роботиката от години. Технологията свързва бионичната ръка с компютър, който от своя страна превежда информацията, идваща от изкуствените пръсти, на език, който мозъкът е в състояние да разбере, а сигналите се изпращат обратно до тялото чрез електроди.

Технологията е разработена през 2014 г., но в този период оборудването, което е нужно за поддържането на бионичната ръка, е твърде старо и недостатъчно, за да може протезата да напусне лабораторията.

Италианският невролог Паоло Росини вижда потенциала на технологията много извън ежедневието и смята, че след като мозъкът може да контролира роботизирана протеза, то идва ред на създаването на нещо по-сложно от ръка с пет пръста. Друг от участниците в изпитанията невроинженерът от Лозана Силвестро Митера споделя, че те продължават изследователската работа в посока, която ще доведе до появата на биологична ръка като тази на Скайуокър от кинокласиката „Междузвездни войни“- напълно контролирана, естествена, сензитивна протеза, която е изцяло идентична с човешката ръка.

Преди Алмерина Маскарело да носи бионична ръка, шанс имаше и Денис Соренсен, който изгуби своята през 2004 г. заради експлозия на фойерверки. Именно той беше първият, на когото тестваха изобретението. През 2015-а той признава, че приема за фантастичен факта, че чувството му за допир е възстановено.

Тогава изследователите установяват, че Денис е в състояние да отличи дали предметът е твърд или мек чрез докосване в 78% от случаите. В 88% пък може да опише правилно размера и формата на конкретни предмети. Три години по-късно жената, която е без ръка повече от 20 години, получи същата възможност. За целта тя не трябваше да стои в лабораторията, а просто да постави в раницата си малък компютър.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: futurism.com

Снимка: circuitdigest.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияНовиниЛайфстайлСнимкиЛеченияЗдравни съвети