Начало Здравна медиа Здравни новини Изследователи създадоха 3D прототип на бионично око

Изследователи създадоха 3D прототип на бионично око

Изследователи създадоха 3D прототип на бионично око - изображение

Изследователи от университета в Минесота успели да отпечатат на 3D принтер набор от светлинни рецептори на полусферична повърхност. Това е стъпка към оформянето на така нареченото бионично око, което може да помогне за в бъдеще на слепи хора.

Учените използвали полусферичен стъклен купол, за да проверят как биха могли да преодолеят предизвикателствата на печатната електроника върху извитата повърхност. Специалистите започнали работа с основно мастило от сребърни частици. Мастилото остава на място и се изсушава равномерно, без да се стича по извитата повърхност. След това изследователите използват полупроводни полимерни материали за отпечатване на фотодиоди, които превръщат светлината в електричество. Целият процес отнема около 1 час.

Съавторът на изследването Майкъл Макалпин коментира, че постигат 25% ефективност при преобразуването на светлината в електричество чрез отпечатаните 3D-полупроводници. „Имаме да извървим дълъг път, докато можем да печатаме действаща електроника надеждно. Нашите 3D-отпечатани полупроводници сега започват да показват своите възможности. Те потенциално биха могли да се съревновават с ефективността на полупроводникови устройства, произведени в съоръжения за микропроизводство“, допълва Макалпин.

Изследователят и неговият екип са известни с интегрирането на 3D-печат, електроника и биология на една платформа. Преди години те получили международно внимание за отпечатването на бионично ухо. Оттогава разполагат с триизмерни животински изкуствени органи за хирургична практика, електронна тъкан, която може да се използва като бионична кожа, с електроника, която се поставя директно върху движеща се ръка, както и с клетки и скелета, които биха могли да помогнат на хора, които имат наранявания на гръбначния мозък, да си възвърнат поне част от функционалността.

Следващата задача пред учените е да създадат прототип с повече светлинни рецептори, които да са още по-ефективни. Специалистите търсят вариант да печатат върху мек полусферичен материал, който може да бъде имплантиран в истинско око.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: techxplore.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ТестовеФизиологияСнимкиВидеоЛеченияБотаникаИзследвания