Начало Здравна медиа Здравни новини Проф. Иржи Дворак: Футболистите застрашават здравето си с болкоуспокояващи

Проф. Иржи Дворак: Футболистите застрашават здравето си с болкоуспокояващи

Проф. Иржи Дворак: Футболистите застрашават здравето си с болкоуспокояващи - изображение

Повечето от професионалните футболисти пият ежедневно болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, заяви бившият председател на медицинската комисия към ФИФА проф. Иржи Дворак. Той твърди, че половината играчи на последните три световни първенства всеки ден са приемали такива препарати, които са законни, но тази практика е опасна за тяхното здраве и може да бъде в един момент фатална.

Характеризира тенденцията като тревожна и сигнализира, че тийнейджърите също посягат и редовно употребяват болкоуспокояващи. За него това е вече културен проблем и е неизменна част от спорта. Тревожността идва от факта, че това е масова злоупотреба с лекарства.

Като отговор на думите на бившия председател са тези на представители на Асоциацията на професионалните футболисти в Англия, които казват, че употребата им не е проблем за Асоциацията. Бивши играчи споделят, че приемът на подобни хапчета е бил част от футбола и ще продължава да бъде така.

Според специалисти легалните противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти не са толкова безобидни. Те имат странични ефекти и ежедневното им приемане може да доведе до предозиране. Футболните клубове поставят на първо място успехите и за да играят във важни мачове, спортистите потискат и лекуват контузиите чрез тези лекарства. Иржи Дворак е направил проучване, което обхваща периода от 1998 г. до 2014 г. Установява, че повече от 50 на сто от футболистите пият всекидневно болкоуспокояващи и противовъзпалителни. И много от играчите са подлагани на натиск да участват в срещи, когато са на такива лекарства.

Има случаи, когато футболисти са припадали след предозиране с болкоуспокояващи, какъвто е този с бившия защитник на “Ливърпул“ Даниел Агер. "Тялото ми не успя да издържи. Взимал съм твърде много такива хапчета през кариерата ми. Бях наясно, че не е хубаво, но така и не спрях. Казвам го това, за да бъдат внимателни другите спортисти. Понякога една хапче повече или по-малко може да се окаже фатално", каза той тогава.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: batonrougecrime.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиМедицински изследванияАнкетиЗдравни проблемиСтатистически проучванияЛеченияИсторияЛайфстайлСпорт и туризъмСпортТестовеХранене при...Здравни съвети