Начало Здравна медиа Здравни новини Осем са задържаните след специализираната операция в онкоболниците

Осем са задържаните след специализираната операция в онкоболниците

Осем са задържаните след специализираната операция в онкоболниците - изображение

След вчерашната акция на спецпрокуратурата и ГДБОП са задържани осем души. Тепърва ще стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. информацията даде вътрешният министър Младен Маринов. Той заяви, че „се извършват действия за неутрализиране на престъпна група, извършваща престъпления с лекарства“.

На прицел са онкологичните болници в София, „Йоан Павел“ и в Благоевград – „Свети Мина“, както и в Пловдив. По време на акцията са иззети документите, свързани със скъпоструващи и животоспасяващи лекарства. Сигналите са за заявки на много по-големи от нужните количества и за продажба на черния пазар.

Проверката включва още документацията, доставките, наличността и приложението на медикаментите за лечение и профилактика.

Според запознати един от начините за злоупотреба е да бъде изписан един вид лекарство, а на пациента да се даде друг. Другите са записването на мними раково болни или промяна в дозите и вливане на физиологичен разтвор, за да бъдат спестени скъпите медикаменти.

Към момента става дума единствено за подозрения и съмнения, които следствените действия да докажат. От специализираната прокуратура обещават информация едва след като приключат.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: prb.bg, bnr.bg
Снимка: europe1.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноПсихологияСнимкиИзследванияАнкетиСтатистически проучванияЗдравни проблемиИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлПатологияЛеченияФизиологияБотаникаНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография