Начало Здравна медиа Здравни новини Психиатрията остана извън системата

Психиатрията остана извън системата

Психиатрията остана извън системата - изображение

Психиатрията остана изолирана – извън системата. Една от причините е вътрешната съпротива на колегите да сме част от полето на медицината. Това заяви директорът на психиатрията в Курило, Нови Искър д-р Цветеслава Гълъбова в интервю пред БНТ.

Според нея създаването на единен регистър на хора с психични проблеми и заболявания не би решило проблемите с агресията в страната. Но от друга страна подобен регистър ще бъде основа за планиране и аргументиране на разходи.

По думите на Гълъбова през всичките 16 години на здравна реформа не се усеща проблемът с психиатричната помощ да е станал важен и значим и посочва пример от европейските страни. Психичната помощ по цял свят се сформира от голям брой психолози, психотерапевти, медицински сестри, които работят в медицински центрове и подпомагат нуждаещите се в тяхното битие. Това е нормална практика и всеки човек може да се обърне към някой от специалистите по всяко време за свой проблем.

„Преди е имало регистриране на психичното здраве като приоритет, но вече това липсва. Психиатрията остана извън системата и една от причините е, че това е една от малкото специалности, за които няма клинични пътеки. Психиатричната реформа в здравеопазването като част от общата въобще не се случи и най-вече в частта на болнична психиатрия, където всичко е в пълен хаос. Основната причина за това е обаче липсата на единство в тази професия, което пряко рефлектира върху нашите пациенти. Намирането на „виновен“ няма да оправи нещата, но е важно всичко да се каже честно и да се обедини обществото от специалисти в областта в битката за промяна“, допълни д-р Цветеслава Гълъбова.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНормативни актовеНовиниСпециалистиЛайфстайлПсихологияНаправления в медицинатаЗаведенияЛюбопитно