Начало Здравна медиа Здравни новини Първата у нас лапароскопска операция на бебе осъществиха в УМБАЛ „Св. Марина“

Първата у нас лапароскопска операция на бебе осъществиха в УМБАЛ „Св. Марина“

Първата у нас лапароскопска операция на бебе осъществиха в УМБАЛ „Св. Марина“ - изображение

Във варненската Университетска болница „Св. Марина“ направиха първата у нас лапароскопска операция на бебе. Доц. д-р Деян Анакиевски отстрани бъбрека на ненавършилия една година Славе.

Интервенцията е изключително щадяща и е осъществена през три отвора на кожата с размер по 5 мм и трисантиметров разрез в областта на слабините. Именно оттам вадят и увреденият заради вродения тумор бъбрек.

Детето е от Македония и още при раждането лекарите откриват туморната формация. След множество консултации с медици в Сърбия, Турция, Франция и Германия родителите се насочват към варненската болница.

Доц. Анакиевски има сериозен опит в този вид оперативно лечение, но само на възрастни. Славе е първият малък пациент, подложен на интервенцията, която продължава един час и както признава хирургът най-голямото предизвикателство пред екипа е изборът и прилагането на най-подходящата анестезия на детето.

От здравното заведение информират още, че възстановяването е протекло спокойно и на третия ден мъникът е изписан.

Според доц. Анакиевски екипът е в основата на добре свършената работа, защото всяка операция е екипна. Специалистът е на мнение, че е напълно възможно да се правят и други урологични операции чрез лапароскопия, тъй като начинът е максимално щадят и затова подходящ за малките деца.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: svetamarina.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиКлинични пътекиЛеченияИзследванияНормативни актовеПатологияИнтервютаАлт. медицинаХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСпециалистиБотаникаВидеоФизиологияДиетиНаучни публикацииОрганизацииТестовеПсихологияСоциални грижиСпортПроизводители