Начало Здравна медиа Здравни новини Първият изкуствен ембрион вече е факт

Първият изкуствен ембрион вече е факт

Първият изкуствен ембрион вече е факт - изображение

Учени от университета в Кеймбридж обявиха, че са успели да създадат първия изкуствен зародиш. За целта са използвали стволови клетки от мишки, които са поставили в триизмерен калъп. В него те се развили и добили форма и функции като на истински миши ембрион, съобщава Би Би Си.

Наблюденията показват, че засега той расте по същия начин, както обикновеният зародиш при мишките. Притеснителното е, че не всички връзки и структури се развиват с нужното темпо, което поставя ново предизвикателство пред учените – да разберат каква е причината за забавянето в растежа.

Въпреки че от години биоинженерите правят опити със стволови клетки, това постижение се смята за един от върховете в сегашната наука. Експериментите досега се проваляха, защото в ембриона клетките се подреждат в точно определен ред и изпълняват конкретна роля, а изследователите не успяваха да го постигнат. Триизмерният калъп много е помогнал за тази цел. Следващото предизвикателство пред експертите е да създадат от човешки стволови клетки изкуствен зародиш.

Учените са на мнение, че това постижение ще обезсмисли споровете дали тези генетични експерименти са морални и удачно ли е да се използват човешки или животински стволови клетки. Създавайки такъв вид ембрион, пред специалистите може да отпадне задължението да унищожават използваните за научни цели зародиши на 14-ия ден. Това се налага в момента по морални съображения и за да се избегне риска от получаването на неприемлив резултат.

Снимки: nashput.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАлтернативна медицинаСоциални грижиЛеченияХранене при...ФизиологияСпортНормативни актовеМедицински изследванияЗдравни съветиСпециалистиБотаникаЗаведения