Начало Здравна медиа Здравни новини Първи смъртен случай от морбили в България

Първи смъртен случай от морбили в България

Първи смъртен случай от морбили в България - изображение

Първият смъртен случай от морбили в България вече е факт. 10-месечно бебе от "Столипиново" в Пловдив е починало от заболяването. Детето е било прието на 29 март в лечебното заведение със симптоми за болестта и тежък ларингит. То не е било ваксинирано, защото първата ваксинация се прави на 13-месечна възраст според българския имунизационен календар.

Подобни случаи предразполагат към тежко протичане на заболяването със спастични пристъпи. На детето са му провеждани множество консултации, правена му е допълнителна инхалаторна терапия, графия на белите дробове. Преди ден състоянието му се влошава рязкои е получило дихателна недостатъчност. Въпреки своевременните реакции на докторите и оказаната реанимация, бебето е починало в ранните часове.

До 7 април са регистрирани общо 36 случая на морбили в страната. Потвърдени са лабораторно 21 от тях. Два са с отрицателни резултати, един е с променена диагноза - рубеола, за 12 случая се очакват резултати. Повечето заболели са от Пловдив, но има и случаи от други населени места в областта.

Вирусът на заболяването идва от Румъния. В момента случаите на морбили в Европа епидемично се разпространяват сред няколко държави. Най-много са регистрирани в Румъния, след това Италия, Германия и Великобритания. Отчетени са няколко случи на морбили в Унгария, Полша и някои други източноевропейски държави. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA.

Според него заболеваемостта е най-голяма сред децата на възраст между 1 и 4 години. Всяка вирусна инфекция намалява имунитета за няколко месеца. Усложненията след морбили обикновено се изразяват в бактериални вторични инфекции, сред които най-често пневмонии. По думите на проф. Кантарджиев това е причината за смъртта на малкото бебе.

Ваксината за морбили според имунизационния календар трябва да се постави два пъти – веднъж на 13-месечна възраст и втора на 13 години. След ваксинация човек е защитен в близо 95%. При поставена само една ваксина защитата е по-малка, но заболяването се изкарва по-леко.

"Здрав човек не може да пренесе заразата, само болен чрез близък контакт", уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Министерството на здравеопазването призовава родителите да прегледат имунизационния календар на децата си за морбили и при липса да предприемат съответните мерки за ваксинирането им.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Independent

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлВидеоХранене при...Здравни проблемиИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиПатологияПсихологияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиЗдравни съветиТестовеАлтернативна медицинаОрганизацииКлинични пътекиФизиологияСпортПроизводители