Начало Здравна медиа Здравни новини Работи се върху промяна на имунизационния календар при недоносените бебета

Работи се върху промяна на имунизационния календар при недоносените бебета

Работи се върху промяна на имунизационния календар при недоносените бебета - изображение

Подготвят се промени в имунизационния календар на недоносените бебета, като проекта ще бъде представен до края на този месец. Специалисти вече започнаха да се изказват по въпроса и мненията отново са разнопосочни. На петата Национална педиатрична конференция в Арбанаси, озаглавена „От симптома към диагнозата – клинични случаи“, лекарите се обединиха около становището, че е необходима промяна в имунизационния календар, но нещата да са добре премислени.

В момента ваксините при недоносените деца се поставят 4-5 месеца след раждането, което според специалистите ги прави силно податливи на инфекции и намалява имунитета им. По мнението на проф. Боряна Слънчева, един от водещите неонатолози и педиатри в страната, преждевременно родените бебета под 1000 г трябва да бъдат имунизирани 2 месеца след реалното им раждане. Останалите, които са се появили на бял свят с над това тегло, трябва да им бъде поставена ваксина по същото време, когато и на доносените деца.

Неонатологът проф. Слънчева коментира, че когато промените станат нормативни, е много важно те да бъдат спазвани и да се осъществява контрол.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: zdrave.net
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиМикробиологияНормативни актовеСоциални грижиИсторияЛечения