Начало Здравна медиа Здравни новини Работят по създаването на стратегия за бъдещето на лекарствения сектор

Работят по създаването на стратегия за бъдещето на лекарствения сектор

Работят по създаването на стратегия за бъдещето на лекарствения сектор - изображение

Работна група ще създаде стратегия за развитието на лекарствения сектор в страната. Това стана ясно след срещата между сдружението „Национална аптечна камара“ и заместник здравният министър Бойко Пенков. На нея представителите от сдружението внесоха официално своите предложения за промяна в законовата уредба за аптечния пазар.

Зам.-министър Пенков обеща, че членове на организацията ще бъдат включени в работната група, в която още влизат представители на ведомството, на НЗОК, Агенцията по лекарствата, Съветът по цени и реимбурсиране, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), Българската генерична фармацевтична асоциация, фармацевтичният съюз, сдружението „Национална аптечна камара“ и пациентски организации.

Основният акцент на разговора беше въвеждането на системата за верификация. Поне шест месеца аптеките няма да бъдат глобявани и санкционирани, обяви пред членовете на камарата Бойко Пенков.

Магистър-фармацевтите изразиха ясно позицията си. Те не са срещу процеса на верификация, защото е в интерес на пациентите.

От камарата обаче са категорични, че трябва да бъде сложен край на монополите. Те определят като монопол съществуването само на една здравна каса, само няколко мощни търговци на едро с лекарства, както и факта, че държава орязва надценките на медикаментите за аптеките, а в същото време оставя производителите сами да определят цените.

В същото време председателят на камарата Антон Вълев обясни, че са изложили исканията си аргументирано. А те са системата за снабдяване с медикаменти да се стабилизира, да се въведат единни държавни цени и аптечна карта, както и да има синхрон на четирите електронни системи, които са верификацията, следенето да няма износ на липсващи на пазара лекарства, нов софтуер по системата към НАП и електронната рецепта.

Антон Вълев изрази мнение, че не са удовлетворени от срещата и ще изчакат седмица отговор от министерството. Ако няма такъв, е напълно възможно отново да протестират.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bgonair.bg, mh.government.bg
Снимка: topsante.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИнтервютаНовиниИсторияАптекиСнимкиСпециалистиЛайфстайлСтатистически проучванияАнкетиОрганизацииЛюбопитноНормативни актове