Начало Здравна медиа Здравни новини И Специализираната онкоболница стана част от проекта за верификация на лекарствата

И Специализираната онкоболница стана част от проекта за верификация на лекарствата

И Специализираната онкоболница стана част от проекта за верификация на лекарствата - изображение

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) стана част от проекта за верификация на лекарствата, след като в нейната аптека беше инсталиран четец за новия код върху опаковките на лекарствата. Болничната аптека е свързана и с националната система за верификация на лекарствата. Освен нея пилотно в проекта са включени аптеките в болниците Аджибадем Сити Клиник, Александровска, Уни Хоспитал, както и още няколко, участват и вериги от аптеки.

Проектът за верификация стартира официално у нас на 18 април, когато българската система беше свързана с Европейския център. Както тогава подчерта изпълнителният директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) Илиана Паунова системата отговаря на най-добрите стандарти в индустрията.

Процесът трябва да приключи на 9 февруари 2019 г. Ако до тази дата аптеките не разполагат с необходимите четци и не са свързани със системата, няма да бъдат в състояние да работят пълноценно, защото всяка опаковка вече ще бъда маркирана с 2D matrix код. Задачата на фармацевтите ще бъде да го проверят в системата за верификация преди да дадат лекарството на човека.

В основата на европейския проект е борбата с фалшифицираните лекарства, които са сериозен риск в световен мащаб. Обединението на фармацевтичния сектор е насочено именно към предотвратяването на възможността такива медикаменти да влизат в сектора. Затова е разработена системата, която може да провери дали продуктите са автентични. Тя е съобразена още и с новите изисквания на ЕС за недопускане на навлизането на фалшифицираните лекарства.

До момента у нас над 476 000 опаковки от десет производители са с новия код.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg
Снимка: ticpharma.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИнтервютаНовини