Начало Здравна медиа Интервюта Събития и представяния Саад Алуани, магистър-фармацевт: Верификацията на лекарствата в аптеката отнема секунди

Саад Алуани, магистър-фармацевт: Верификацията на лекарствата в аптеката отнема секунди

Саад Алуани, магистър-фармацевт: Верификацията на лекарствата в аптеката отнема секунди - изображение

Саад Алуани е магистър-фармацевт. Той работи в аптека от открит тип в София, член е на УС на Българския фармацевтичен съюз.

Г-н Алуани, на какъв етап е системата за верификация на лекарствата в аптеката, в която работите?

Ние сме от пилотните аптеки, една от първите, които се свързаха със системата - още през август-септември. Направихме тестове. Оттогава верифицирам лекарствата, които имат двуизмерен код върху опаковката. Те като процент са още твърде малко, все пак е преходен период. Скоро ще станат 6 месеца, верифицираме всеки ден.

Колко време отнема сканирането на една опаковка?

По принцип отнема дори части от секундата, но в началото - по 1-2 секунди, докато човек свикне с четеца. Това е доста сложна и много ефективна система. Тя е полезна за аптеките, защото е още един инструмент в ръцете на фармацевтите да гарантират качествено обслужване на пациентите. Чрез нея ние гарантираме произхода на лекарствата, които отпускаме, а това е много важно, защото фалшивите лекарства крият голям риск за здравето.

Разбира се, като потребители на системата, това изисква и определени инвестиции от наша страна, както и допълнителен ангажимент в ежедневието. Според мен трябва да приемем този факт, тъй като инвестицията си струва.

Какъв е размерът на инвестицията при вас?

За повечето аптеки тя е 250 лв. - реално за едно четящо устройство. Аптеките, които ползват софтуер, при всички случаи си купуват четци. Старите също струваха над 100 лв., така че разликата не е голяма. Сега разполагаме със система, която осигурява много по-висок стандарт, с възможности за вграждане на много повече информация в новия код.

Европейската организация на фармацевтите много държи на гарантираната конфиденциалност на данните - и на ниво аптека, и на ниво пациент. На този етап всичко това е гарантирано. В някои европейски аптеки има дори т.нар. аптечен портал, през който се прави верификацията и това е допълнително ниво на сигурност за данните.

Трудоемка ли е за фармацевта работата по верификацията?

Не, той просто сканира опаковката с четеца. Верификацията на входа на аптеката - при получаването на лекарствата, е пожелателна, не задължителна и всеки може да прецени дали има време да го прави. Това обаче е в интерес на аптеката, тъй като тя веднага може да провери дали не е купила лекарства, които са фалшиви. Никой фармацевт не би искал това да се случи, да не говорим пък да попаднат у неговите пациенти. При верификацията на входа този риск за пациента се елиминира и дори да се случи фалшиво лекарство да попадне в аптеката, фармацевтът може незабавно да предприеме нужните действия, преди то да е стигнало до гишето.

 Официална страница на кампанията

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниИнтервюта