Начало Здравна медиа Здравни новини Ракът на гърдата може да се появи 20 години след лечение

Ракът на гърдата може да се появи 20 години след лечение

Ракът на гърдата може да се появи 20 години след лечение - изображение

Жените, излекували рак на гърдата, са подложени на значителен риск от повторно заболяване след 15-20 години. Рискът е най-висок сред жени, които са имали големи туморни образувания и са засегнали 4 или повече лимфни възли. Това твърди екип от учени от университета в Мичиган и университета в Оксфорд.

Проучването е базирано на данни от 88 клинични изследвания върху 63 000 жени с естроген-рецепторен (ER) рак на гърдата, развиващ се в отговор на естрогена. Това е едно от най-честите доброкачествени онкологични заболявания при дамите и се среща при 80% от жените с рак.

Всички участничките в анализа са преминали през ендокринна терапия – тамоксифен в продължение на 5 години. Тази терапия се счита за оптимална при намаляването на риска от рецидив на заболяването, понеже блокира ефектите на естрогена и спира неговото производство. През това време и след лечението не са отчетени данни за повторно заболяване. Според проучването обаче постоянен риск от рецидив на тумора има в следващите 15-20 години.

Тези жени са били здрави през първите пет години, но рискът от рак се увеличава след това. Рецидив на рака може да се появи на друго място – на белите дробове, на черния дроб, на костите“, коментира водещият автор на проучването Дениъл Хейс от Университета Мичиган.

Резултатите от анализите посочват, че при жените с големи туморни образования и с над 5 лимфни възела рискът от повтаряне на заболяването е с 40% по-висок през следващите 15 години. При дамите с по-малки ракови образувания рискът от повторно разболяване възлиза на 10%.

За да се намали риска от рецидив на рака, е необходимо да се удължи анти-естроген терапията поне 10 години. Но това е личен избор на всяка жена“, посочва Проф. Ричард Грей, един от водещите автори от Оксфордския университет.

Констатациите на учените могат да се използват за по-добра прецизност при скрининга, превенцията и лечението на рака на гърдата.

Изследването е публикувано в New England Journal of Medicine.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: aliveforfootball.com
Снимка: straitstimes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноИсторияЗдравни съветиВидеоПатологияАлт. медицинаИзследванияЗдравни проблемиЛеченияБотаника