Начало Здравна медиа Здравни новини Ракът сред децата се е увеличил значително за последните 20 години

Ракът сред децата се е увеличил значително за последните 20 години

Ракът сред децата се е увеличил значително за последните 20 години - изображение

Проучване на Световната здравна организация сочи, че ракът сред децата се е увеличил с 13% за последните 20 години.

Според СЗО това се дължи на редица фактори от околната среда, както и на добрите и модерни методи, които откриват по-рано заболяването.

За период от десет години честотата на заболяването сред децата до 14-годишна възраст е близо 140 регистрирани на 1 милион за година. В тази възраст най-разпространеният вид рак е левкемията – 1/3 от случаите. След нея се нареждат мозъчните тумори и лимфомите.

Сред децата на възраст между 15 и 19 години честотата на заболяването е 185 случая на 1 милион души за година. По-често се среща диагностицирането на лимфони в тази възраст – 23 на сто, следвани от меланомите и карциномите  - 21 на сто.

Данните са на база задълбочено изследване на над 300 000 случая в 62 различни държави.

От Международния център за изследвания срещу рак към СЗО поясняват, че голяма част от случаите са открити, благодарение на новите технологии и ранното диагностициране на заболяването. Не се отписват и фактори като влиянието на околната среда, храна, замърсители, инфекции и други.

Изследването е публикувано в Lancet Oncology.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: The Odyssey Online

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияЗдравни съветиПатологияАлт. медицинаБотаникаФизиологияАнкетиЛеченияНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиСнимкиПсихологияСпециалистиСоциални грижиТестовеРецептиСпортИнтервютаХранене при...ОбразованиеОрганизацииЗаведения