Начало Здравна медиа Здравни новини Ракът ще се лекува със злато

Ракът ще се лекува със злато

Ракът ще се лекува със злато - изображение

Светлинно активирани наночастици ще лекуват успешно едни от най-тежките форми на рак. Това заявяват екип от учени от университета „Райс“ и Северозападния университет "Файнберг".

Вкарването на активираните наночастици от злато директно в поразените клетки ще позволи по-ускореното въвеждане и ефективно лечение на противоракови препарати. Клетъчната терапия показва по-добри резултати без сериозни странични ефекти.

Лабораторни изследвания са доказали, че наночастиците не са токсични. Едновременното им въвеждане с разпространените противотуморни препарати лапатиниб и доцетаксел е демонстрирало изключително бързи и ефективни резултати в умирането на раковите клетки. Чрез използването на неинванзивен лазер частиците се задействат в клетките и освобождават лекарствата. Специалистите отбелязват, че методът е насочен единствено към поразените клетки и не нанася вреда върху здравите клетки.

Изследването доказва, че наночастици на основата на злато могат да бъдат покрити с биомолекули, които да задействат своето освобождаване от разстояние. Подобни медикаменти, комбинирани с комплексно лазерно облъчване е обещаваща стратегия за контролирано доставяне на лекарството, което може да се прилага за терапевтични приложения.

Доказахме, че комбинацията от макрофаги и предизвиканото освобождаване на наночастици ще стимулира ефективната доза на лекарствата в рамките на туморите, така че пациентите да могат да приемат сравнително по-малко медикаменти", коментира Наоми Халас, инженер, химик и физик в университета "Райс".

Съавторът доц. Сюзън Клеър, изследовател по хирургия в Северозападния университет "Файнберг", обяснява, че изследването е предназначено да демонстрира осъществимостта на подхода "троянски кон". Освен че демонстрират, че лекарствата могат да бъдат освободени вътре в раковите клетки, изследването също така показа, че при макрофагите лекарствата не се отделят, преди да се задействат.

златни наночастици

Сътрудничеството на специалистите Клеър и Халас за доставката на наночастици от злато е започнала преди повече от 10 години. В предишни изследвания те доказаха, че близък инфрачервен лазер с непрекъсната вълна от същия вид, който произвежда топлина във фототермичните приложения на наночеми, може да бъде използван, за да задейства освобождаването на лекарства от наночестоти.

Учените отбелязват, че при успешно приключване на изпитанията с животни, новият метод ще има голям потенциал при лечението на онкологични заболявания и при хората.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: news.rice.edu
Снимки: vapingpost.com, news.rice.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлСъставкиИсторияРецептиСпортСнимкиЗдравни съветиЕ-тата в хранитеАлт. медицинаНовиниНаправления в медицинатаСпециалистиПсихологияВидеоНаучни публикацииЗаведенияКлинични пътекиОрганизацииИзследванияНормативни актовеПрезентации