Начало Здравна медиа Здравни новини Регистрираха нов случай на луда крава в Испания

Регистрираха нов случай на луда крава в Испания

Регистрираха нов случай на луда крава в Испания - изображение

В Северозападна Испания регистрираха нов случай на „луда крава“, информират от Световната организация за здравеопазване на животните, базирана в Париж.

Заболяването е регистрирано по време на рутинна проверка на 10 ноември в испанската провинция Саламанка. Кравата, носител на спонгиформната енцефалопатия по говедата, е била унищожена, но източникът на инфекцията все още остава неизвестен.

Това е вторият случай на луда крава в региона, като първият бе регистриран през месец март тази година, съобщиха от испанското министерство на земеделието.

Заболяването е известно още от 1996 година, когато стана ясно, че то може да се предаде чрез храната на хората и да се прояви под формата на болестта на Кройцфелд-Якоб. Още тогава Европейския съюз наложи пълно световно ембарго върху британското говеждо и произведените от него продукти. След три години обаче ембаргото бе отменено.

Заболяването при хората завършва в 90% от случите с летален край. Характеризира се с бързо прогресираща деменция, психични прояви и халюцинации. Проявяват се нарушения в речта, координацията и стойката на хората.

Според данни на Световната здравна организация от октомври 1996 година до март месец 2011 година са регистрирани 224 случая на заболяването Кройцфелд-Якоб предимно във Великобритания.

Най-малко 5 са смъртните случаи в Испания, докладвани от 1996 г.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: businessinsider.com
Снимка: animalpetdoctor.homestead.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЛайфстайлНовиниРецептиСпортСоциални грижиСнимкиПроизводители