Начало Здравна медиа Здравни новини Рокланд, Ню Йорк, е в извънредно положение заради морбили

Рокланд, Ню Йорк, е в извънредно положение заради морбили

Рокланд, Ню Йорк, е в извънредно положение заради морбили - изображение

В окръг Рокланд, Ню Йорк, обявиха извънредно положение заради голям брой случаи на морбили и забраниха неваксинирани деца да посещават обществени места като училища, търговски центрове и религиозни храмове. Мерките ще останат в сила в рамките на 30 дни или докато бъдат имунизирани децата за морбили, паротит и рубеола. Забраната не включва външни пространства като детски площадки и хората, при които има медицински показания за неваксинация. Глобата е 500 долара или затвор за 6 месеца.

Ситуацията в Рокланд следва огнищата на дребна шарка в Калифорния, Илинойс, Тексас и Вашингтон. До момента са потвърдени 153 случая на морбили най-вече сред деца, които не са ваксинирани. Епидемията започнала, след като завърнал се от Израел пътник пренесъл заразата в преобладаващо ортодоксален еврейски квартал. Заболяването се разпространило и сред ортодоксални евреи в нюйоркските квартали Бруклин и Куинс. Според здравните власти причината да се разрасне епидемията е ниското ниво на имунизация.

Болестта се разпространила най-вече сред децата в училищна възраст, чиито родители отказали да ги ваксинират заради философски, религиозни убеждения или заради страха, че ваксината причинява аутизъм, въпреки че научни изследвания показват, че няма такава връзка. Необходимият минимум на покритие на имунизациите е 95%, а в някои части на Ню Йорк е установено, че той е 60 на сто.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни проблемиХранене при...ВидеоИнтервютаЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайл