Начало Здравна медиа Здравни новини Броят на болните от морбили в Русия нараства

Броят на болните от морбили в Русия нараства

Броят на болните от морбили в Русия нараства - изображение

Броят на болните от морбили в областите на Москва, Дагестан и Владимирск се увеличава. Здравните власти не дават информация за точния брой на болните. В същото време лекарите са категорични, че в следствие на нарасналия брой на привържениците на идеята, че ваксините са вредни както и на по-малкия брой имунизации след 1990 г. в момента в страната има много хора, които не са защитени от десетки опасни болести. Експертите смятат, че картината може да се промени единствено, когато се промени схемата на имунизация при децата като в същото време се изследва прецизно колко са неимунизираните руснаци.

По данни на министерството на здравеопазването в последните години в Русия се наблюдава сериозно увеличение на заболеваемостта от морбили. Пикът е бил през 2014-а, когато на 100 000 души е имало констатирани 3, 23 случая. През 2017-а спада до 0,5, но след това отново се повишава. Данните за 2018 г. показват, че в сравнение с предходната година случаите на морбили са се увеличили 3,5 пъти – 2538 души, от които 1414 деца.

Елена Малинникова, която е главен специалист по инфекциозните болести в здравното министерство на Руската федерация обяснява, че нивото на имунизация е много добро, особено ако се направи сравнение между Русия и страните в Европа и бившите съветски републики.

Основната причина за поредната вълна от морбили е отказът от ваксина.

Според официалните данни 97% от населението е ваксинирано. Има експерти обаче, които се съмняват в точността на тези цифри. Главният изследовател в Центъра по имунопрофилактика към Националния център за детско здраве Владимир Таточенко е убеден, че няма задълбочени и реални проучвания. Изследователят насочва вниманието и към имунизационния календар, според който ваксината срещу морбили се поставя през втората година на детето, а реваксинацията се прави, когато то е на шест години. Според Владимир Таточенко тази схема е погрешна.

Не по-малко сериозен е и още един аргумент. Според медиците сега децата се ваксинират по-трудно заради многобройни медицински противопоказания. Те са и много по-слаби и изнежени в сравнение с малчуганите преди няколко десетилетия, често имат множество алергии.

„Когато детето е болно, имунизацията се отлага докато то оздравее и в едни момент се оказва, че му правят почти по едно и също време няколко, а тялото не може да издържи на подобен натиск. Това е и много вероятната причина за страничните ефекти, а това допълнително налива вода в мелницата на хората, които са категорично против ваксините. Факт е, че наистина тежки реакции от ваксината има изключително рядко“, казва от своя страна изследователката, участвала в разработката на ваксина срещу морбили, Лидия Суханова от НПО „Микроген“ от холдинга Natsimbio.

Според нея качеството не руските ваксини срещу болестта не е по-лошо от чуждите. В момента ваксината, която е тривалентна и защитава от морбили, паротит и рубеола, е преминала клиничните изпитания и „Микроген“ са кандидатствали за регистрация в Министерството на здравеопазването.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: iz.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни проблемиХранене при...ВидеоИнтервютаЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайл