Начало Здравна медиа Здравни новини Руски учени откриха рядък антибиотик в мравки

Руски учени откриха рядък антибиотик в мравки

Руски учени откриха рядък антибиотик в мравки - изображение

Учени от Московския държавен университет „Ломоносов“ и от Сколковския институт по наука и технологии изолираха от мравки нов щам от актинобактерии, които произвеждат малко изучения антибиотик нибомицин.

Позовавайки се на констатацията в едни от последните доклади на СЗО за бързите темпове, с които се разпространяват устойчивите на антибиотици бактерии, учените решават да насочат усилията си към откриването на микроорганизми, които могат да произвеждат антибиотици в необичайни и по-малко изучени екологични ниши. Затова насочват вниманието си към черните месоядни мравки-дървоточник, които са разпространени в много райони на Русия.

Този вид мравки създават жилищата си в пънове и мъртви дървета. Правят дупки и тунели, които са техните местообиталища. Бактериите, които отделят докато буквално нарязват дървото, за да си създадат дом, по-късно напълно го разлагат. Развитието на микроорганизмите в мравуняка неизбежно би довела до инфекция и смърт на мравките. Изследователите решили да проверят дали насекомите не притежават някакъв вид бактериологично оръжие, с което се защитават срещу патогени.

Докато осъществяват проучването, те изолират нов щам на актинобактерия, който принадлежи към рода на Streptomyces и произвежда антибиотика нибомицин. Независимо, че е описан за първи път през 1955 г., неговият механизъм все още не е изследван.

Руските изследователи откриват, че нибомцинът спира както растежа на една от най-устойчивите на антибиотици грам положителна бактерия Staphylococcus aureus, така и на раковите клетки в човешките тъкани.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: russian.rt.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноМикробиологияПатологияЛайфстайлЗдравни съветиИсторияЛеченияХранене при...НовиниАлт. медицинаСнимкиВидеоТестовеБотаника