Начало Здравна медиа Здравни новини Рядко неврологично заболяване се разпространява в САЩ

Рядко неврологично заболяване се разпространява в САЩ

Рядко неврологично заболяване се разпространява в САЩ - изображение

В 22 щата в САЩ са регистрирани случаи на рядко заболяване, подобно на полиомиелит. Информацията е потвърдена от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Става въпрос за така наречения остър трансверзален миелит, който причинява слабост в ръцете и краката.

Здравните власти разследват 127 съобщени случая, в това число и вече потвърдените 62-ва. Над 90% от докладваните са при пациенти под 18-годишна възраст. Заболяването, макар и рядко, е известно на специалистите. Тревожното е, че от 2014 г. насам болните се увеличават. Състоянието засяга нервната система на човека, по-конкретно гръбначния мозък, и причинява отслабена двигателна функция и намалена сетивност.

Предполага се, че острият трансверзален миелит се провокира от вируси, токсини в околната среда или генетични заболявания. Специалистите съветват родителите ако забележат внезапна слабост или загуба на мускулния тонус в някой от крайниците у детето си, веднага да потърсят медицинска помощ. Експертите са категорични, че полиовирусът не е причина за възникването на случаите.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: healthline.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияИсторияЛеченияСнимкиЛюбопитноВидеоСоциални грижи