САЩ забраняват червен оцветител, използван в храните, заради риска от рак
В средата на януари 2025 г. САЩ забрани използването на червената боя Red 3 в хранителната индустрия заради потенциален риск от развитие на рак. Това се случва близо 35 години след налагането на забрана за добавянето й в козметични продукти.
През 2022 г. десетки организации, чиято цел е да се гарантира безопасността на храните, настояха Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) да анулира разрешителното за употреба на оцветителя, който придава яркочервен цвят на някои бонбони и кексчета.
Синтетичната боя причинява рак при лабораторни животни
Представители на FDA поясниха, че решението им е взето след като няколко проучвания са доказали, че червеният оцветител причинява рак при лабораторни плъхове. Те цитираха специална клауза, известна като Delaney Clause, според която Агенцията е задължена да наложи забрана на всяка добавка, която доказано е причинила раково заболяване при хора или животни.
Боята еритрозин е популярна още като Red 3. След въвеждането на забраната тя отпада от списъка на одобрените оцветители, които могат да се добавят в храната, хранителните добавки и някои орални медикаменти като сиропа за кашлица например.
Различен механизъм на разболяване от рак при хора и животни
„Решихме да предприемем действия, след като някои изследвания показаха, че FD&C Red 3 в храната и лекарствата, води до рак при плъхове. Важно е да уточним обаче, че механизмът, по който се разболяват животните, е различен от този при хората“, пояснява Джим Джоунс от FDA.
Гратисен период до януари 2027-а
Производителите на храни трябва да въведат промяната в производствения си процес до януари 2027 г., а производителите на медикаменти, които се приемат перорално – до януари 2028 г. Всички храни, които се внасят в САЩ, също трябва да отговарят на новото изискване и да не съдържат червения синтетичен оцветител.
Организациите в подкрепа правата на потребителите приветстват решението. Д-р Питър Лури, който инициира забраната, добавя: „Радваме се, че нашите усилия дадоха резултат, макар че ни отне много години. Дълго време FDA поддържаше двоен стандарт, тъй като Red 3 бе забранена например в червилата, но не и в бонбоните.“
Все още не е сигурно дали производителите на хранителни продукти няма да обжалват решението, тъй като резултатите от проучванията се отнасят само до животни, не и до хора.
Синтетичният червен оцветител е забранен в Европа и Австралия
Боята Red 3 е забранена в Европа, Австралия и Нова Зеландия, като употребата й се допуска само при производството на някои видове консервирани череши. През януари 2027 г. се очаква забраната да влезе в сила в Калифорния. В Тенеси, Арканзас и Индиана се обсъжда въвеждане на някои ограничения по отношение на боите в храни, които се предлагат в държавните училища.
Представители на Международната асоциация на производителите на изкуствени оцветители твърдят, че Red 3 е безопасна за здравето в количествата, в които обикновено се консумира от човека.
Заместители на потенциално опасната боя в храните
Някои компании в хранителната индустрия вече модифицираха производствените си процеси и изключиха Red 3. Като негов заместител те използват сок от цвекло, кармин (багрило, получавано от насекоми) и пигменти от лилав сладък картоф, репичка и червено зеле.
US Food and Drug Administration bans Red 3 dye in foods citing cancer risk: https://www.theguardian.com/us-news/2025/jan/15/red-dye-3-ban
Коментари към САЩ забраняват червен оцветител, използван в храните, заради риска от рак