FDA с мерки срещу опасните оцветители в състава на храните

Акценти
|
Поредната инициатива на здравния министър на САЩ Робърт Кенеди-младши бе обявена на 22 април 2025 г. Намерението на екипа му е синтетичните оцветители в храните да бъдат постепенно премахнати и заменени с натурални.
„Твърде дълго някои производители на хранителни продукти използват химикали на петролна основа, без знанието на потребителите. Тези отровни вещества нямат хранителна стойност и крият реален риск за здравето и развитието на децата“, заяви Кенеди.
Лорни Хофсет, професор от Фармацевтичния колеж към Университета на Южна Каролина, добавя: „Предложението на кабинета на Тръмп е много закъсняло, но със сигурност е крачка в правилната посока. Има безброй научни доказателства, че синтетичните бои, особено Red 40, Yellow 5 и Red 3 нанасят биологични вреди и водят до поведенчески проблеми, най-вече при децата. Изваждането им от състава на продуктите би било в синхрон с провежданата политика, заключенията на учените и стъпките, които в Европа и други части на света вече бяха предприети.“
Позицията на компаниите от хранителната индустрия
От изявлението на здравния министър досега нито една компания не е изразила съгласие и готовност да промени производствения си процес.
Международната асоциация на производителите на оцветители отрече твърдението, че изкуствените бои са вредни. „Оцветителите, които се добавят в храните, се изследват задълбочено от световни здравни организации, сред които FDA, Европейският орган за безопасност на храните и Комисията на Организацията за прехрана и земеделие и СЗО."
Кои хранителни бои ще бъдат изключени
Citrus Red No. 2 и Orange B са две от боите, за които се твърди, че могат да причинят рак. Те се използват за оцветяване на портокаловата кора и за производството на обвивки за колбасите. Очаква се през следващите месеци тяхното разрешение за употреба да бъде анулирано.
За други шест бои на петролна база Американската агенция за храните и лекарствата не възнамерява да налага официална забрана сега. Вместо това производителите на храни ще бъдат инструктирани да ги изключат поетапно до края на следващата 2026 г.
Бои, които поетапно ще бъдат извадени от състава на храните, и свързаните с тях рискове
- Red 40 – хиперактивност и алергични реакции;
- Yellow 5 – увреждане на ДНК и възпаление;
- Yellow 6 – поведенчески проблеми;
- Blue 1 – тумори в бъбреците при животни;
- Blue 2 – повишен риск от мозъчни тумори при лабораторни плъхове;
- Green 3 – тумори на пикочния мехур при животни.
От Американското здравно министерство съобщиха също така, че ще настояват производителите на храни да изключат от производствата си боята Red 3 по-рано от зададения краен срок през 2027 г.
» САЩ забраняват червен оцветител, използван в храните, заради риска от рак
Кои храни съдържат изкуствена боя
Много обработени хранителни продукти съдържат изкуствени оцветители.
- Red 40 (червена) – сокчета, чипсове и някои медикаменти;
- Yellow 5 (Tartrazine, жълта) – безалкохолни напитки, снаксове;
- Yellow 6 (Sunset Yellow FCF, жълта) – зърнени продукти, снаксове, печени изделия, бонбони, сосове;
- Blue 1 (Brilliant Blue FCF, синя) – сладкиши, мъфини, дъвки, бонбони като M&M's например;
- Blue 2 (Indigo Carmine, синя) - бонбони Skittles, зърнени закуски, спортни и енергийни напитки, сладолед, печива, салами;
- Green 3 (Fast Green FCF, зелена) – грах в консерва, мъфини, сладкиши;
- Red 3 (червена) – плодови коктейли, коктейлни череши.
FDA ще ускори анализа на натурални оцветители
Представители на FDA увериха, че ще ускорят анализа и одобрението на серия от естествени оцветители, които да заместят забранените синтетични бои в храните.
Марти Макъри от FDA допълни: „Наблюдаваме епидемия от диабет, затлъстяване, депресия и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата. Не можем да пренебрегнем страха на лекари и родители от използването на хранителни бои на петролна основа. Не бива да поемаме този риск, защото основната ни задача е да опазим детското здраве.“
Разочарование и скептицизъм?
Организациите, които следят за безопасността на храните, не крият своето разочарование от пожелателното изключване на боите от състава на хранителните продукти.
„Обнадеждаващо е, че FDA работи в посока забраняване на синтетичните хранителни бои, но изложеният многоточков план за действие всъщност разчита на волята на компаниите в хранителната индустрия, които ще направят всичко възможно да отложат промяната“, смята Браян Ронхолм от потребителската организация Consumer Reports. Той е категоричен, че трябва да се наложи официална забрана за използването на бои.
„Потребителите не трябва да чакат и да се надяват, че производителите на хранителни продукти сами ще решат да премахнат синтетичните бои, след като години наред са се съпротивлявали срещу тази идея“, допълва Ронхолм.
- Synthetic Food Dyes Are on Their Way Out, FDA Says: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/synthetic-food-dyes-are-on-their-way-out-fda-says/
- Brilliant Blue FCF: https://iacmcolor.org/color-profile/brilliant-blue-fcf-fdc-blue-no-1/
- Indigo Carmine (Blue 2 Dye): Safety, Uses, and Side Effects: https://www.rupahealth.com/post/indigo-carmine-blue-2-dye-safety-uses-and-side-effects
Коментари към FDA с мерки срещу опасните оцветители в състава на храните