Три оцветителя в храните крият рискове за здравето
Три от оцветителите, използвани в храни и напитки, крият рискове за здравето на консумиращите ги и особено за малките деца.
Това сочи изследване на доц. Георги Милошев, който ръководи лабораторията по молекулярна генетика към Българската академия на науките.
Отнася се за Е-143, който оцветява храните в зелено, Е-132, който боядисва в синьо, и Е-127 - използван за придаване на червен оттенък на продуктите.
Въпросните вещества са широко употребявани в сладкиши, бонбони и други лакомства, а според европейските норми са безвредни в малки дози.
Проучването на нашия учен обаче сочи, че те изменят ДНК структурата, криейки риск за здравето на хората.
Доц. Милошев пояснява, че производителите на напитки в България започват замяната на вредните Е-та с природни багрила, добивани от гроздови люспи и червени моркови.
Цената им обаче е по-висока и са с по-кратък срок на годност, което е причина вредните, но по-дълготрайни оцветители, да се употребяват.
Коментари към Три оцветителя в храните крият рискове за здравето