Начало Здравна медиа Здравни новини Светът остава крайно неподготвен за следващата голяма вирусна епидемия

Светът остава крайно неподготвен за следващата голяма вирусна епидемия

Светът остава крайно неподготвен за следващата голяма вирусна епидемия - изображение

Светът остава крайно неподготвен за следващата голяма вирусна епидемия. Това е основният извод на международен екип от учени, публикуван в British Medical Journal.

Специалисти от "Харвард", Университета в Единбург, Американската Националната академия по медицина и здравните служби на Швейцария, Великобритания и САЩ са анализирали държавни стратегии за справяне със заразни заболявания, планове за действие на здравни служби в няколко страни и докладите след епидемията от Ебола от 2014 г. 

Екипът е установил повсеместна неадекватност и неподготвеност за подобни здравни кризи.

"При наличието на толкова много информация и опит от минали епидемии липсата на добра подготовка е неоправдана и недопустима", коментира ръководителят на проекта д-р Сури Муун от Центъра по здравеопазване в Женева. Той уточни, че през последните 30 години броят на свирепите епидемии расте, а това налага адекватна подготовка.

Анализът на учените обаче показва, че при нова епидемия държавите ще допуснат същите грешки като при епидемията от Ебола, която доведе до смъртта на десетки хиляди само за 2 години. За да бъде избегната тази грешка са нужни политически и финансови ресурси, които обаче не са приоритет за нито една държава.

Снимка: The Irish Times

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлСпортНормативни актовеЗдравни съветиРецептиСнимкиДиетиПсихологияСпециалистиХранене при...Здравни проблемиЛеченияТестовеАлтернативна медицинаБотаникаМедицински изследванияАнкети