Начало Здравна медиа Здравни новини СЗО и УНИЦЕФ издадоха ново ръководство за стимулиране на кърменето

СЗО и УНИЦЕФ издадоха ново ръководство за стимулиране на кърменето

СЗО и УНИЦЕФ  издадоха ново ръководство за стимулиране на кърменето - изображение

Под името „Десетте стъпки за успешно кърмене“ практическото ръководство с нови насоки е вече факт. То е част и продължение на инициатива, която двете световни организации започват през 1991 г. Нейната цел е току-що родилите жени да бъдат насърчени да кърмят, а здравните работници да предоставят информация по темата. Новото ръководство е насочено не само към майките, но и към всички здравни заведения, в които се полагат грижи за новородени и бебета.

Според информация на Световната здравна организация, кърменето до момента, когато детето стане на две години, е в състояние да спаси живота на 820 000 деца под 5-годишна възраст всяка година. Именно затова те приемат този акт като поредната значима кауза, за която застават.

„Кърменето спасява живота. В часовете след раждането именно то предпазва новороденото от инфекции, но оказва и трайно въздействие върху детето и неговото развитие. То обаче трябва да бъде подкрепено, насърчено и напътствано“, заявява изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Х. Фор. Тя е убедена, че предложените мерки могат да подобрят нивото на кърмене в света и да бъдат повод за добър старт в живота на бебчето.

От своя страна генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че има много общности и болници в света, където кърменето може да играе решаваща роля за оцеляването на детето. Той подчерта, че здравните заведения не служат единствено за лечение на хората, но имат още и задачата да популяризират добрите практики, да дават информация и да подкрепят. „Десетте стъпки за успешно кърмене“ са стандарт за грижата за майките и децата“, категоричен е д-р Гебрейесус.

Насоките описват практическите стъпки, които държавите трябва да предприемат за да защитят, насърчат и подкрепят кърменето. В тях се посочва, че болниците трябва да имат ясна политика за този важен акт, уточнява се какви умения са необходими на персонала и се посочва какви да бъдат пренаталните и следродилни грижи. Препоръчва се още заместителите на майчиното мляко да не бъдат използвани, а в болниците да разполагат с банки с кърма. И още – майката и детето да бъдат настанени в една стая, а докато са в болницата, те да получат практически съвети от различно естество, свързани с отглеждането на детето.

От огромно значение за бъдещото развитие на детето е то да получава майчино мляко особено през първите шест месеца. Млякото на майката е източник на енергия и хранителни вещества и е в състояние да задоволи повече от половината енергийни нужди на бебето между шест месеца и година и една трета от тях между една и две годинки.

Новите препоръки, които вече са факт, са създадени въз основа на публикуваните през ноември 2017-а насоки от Световната здравна организация – „Защита, насърчаване и подпомагане на кърменето при майки и новородени“.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: who.int
Снимка: gazettedesfemmes.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиСпортНовиниИсторияПсихологияЛюбопитноХранене при...ВидеоАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлФизиологияЗдравни съвети