Начало Здравна медиа Здравни новини СЗО публикува новата си глобална стратегия за борба с грипа

СЗО публикува новата си глобална стратегия за борба с грипа

СЗО публикува новата си глобална стратегия за борба с грипа - изображение

Новата глобална стратегия на Световната здравна организация за борба с грипа е за периода от 2019-а до 2030 г. Целта й е хората от всички страни да бъдат предпазени от заболяването, да се направи възможното за предотвратяването на сезонния грип и да се контролира разпространението му от животни на хора.

„Рискът от нов грипен вирус, който се предава от животни на хора и причинява пандемия, е реален. Въпросът не е дали ще има пандемия, а кога и затова трябва да сме бдителни и подготвени“, категоричен е генералният секретар на световнатаорганизация. Тедрос Аданом Гебрейесус отново припомни, че именно грипът остава едно от най-големите предизвикателства пред общественото здраве в света.

Всяка година случаите на грип в света са около един милиард, от които тежките са между три и пет милиона и за съжаление те водят до смъртни случаи – между 290 000 и 650 000.

Поставянето на противогрипна ваксина е най-ефикасният начин за предпазване, казват експертите от СЗО.
Новата стратегия очертава пътя на защита. Тя ще помогне държавите да бъдат подготвени при избухването на пандемия. Две са основните цели на този документ и първата е да бъде изграден по-силен капацитет за наблюдение и реакция на болестите, за превенция и контрол. Затова и от СЗО призовават всяка страна да има своя специално разработена програма срещу грип. Втората цел да бъдат създадени по-добри инструменти, които да предотвратят, открият, контролират и лекуват грипа. Сред тях са по-ефикасните ваксини, антивирусни препарати и лечения и те да бъдат достъпни за всички страни.

„Независимо от големия напредък по отношение на успешното сътрудничество и добрите партньорства между държавите, които показват, че с всяка изминала година ставаме все по-добре подготвени за една голяма епидемия, все още не е достатъчно. Стратегията цели да направи именно това. По същество става дума за подготовка на здравните системи за управление на криза, а това е възможно, единствено когато тези системи са силни“, убеден е генералният секретар на СЗО.

Партньорствата са в основата на приложението на новата стратегия и затова от СЗО смятат да ги разширят, за да нарасне и броят на научните изследвания, иновациите, по-добрите инструменти за борба с грипа.

Новата стратегия стъпва и върху успешните програми. Повече от 65 години екипите на световната организация работят по темата за грипа и пандемиите във всички възможни нюанси. Този опит и създадената система е в основата на настоящия документ.

Никога не бива да се забравя, че има нужда от по-добри инструменти за борба с грипа, че всички държави са засегнати, но в същото време всички те са дълбоко свързани, както и не бива да се забравя, че на всички тях ще им струва много по-малко да се подготвят, отколкото да потушат поредната пандемия от грип, категорични са от СЗО.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int
Снимка: france24.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиМикробиологияХранене при...ВидеоЗдравни проблемиПрезентацииЛайфстайлСнимкиБотаникаТестовеАлт. медицинаЛеченияИзследванияАнкети