Начало Здравна медиа Здравни новини Сибирски учени разработиха нова технология за лечение на рака

Сибирски учени разработиха нова технология за лечение на рака

Сибирски учени разработиха нова технология за лечение на рака - изображение

Новата технология за ефективно лечение на рака е наречена от създателите си „Каранахан“ и при нея химиотерапията се намалява няколко пъти. Тя е дело на изследователите от Института по цитология и генетика в Новосибирск.

Докторът на биологическите науки Сергей Богачев, който е начело на екипа, обяснява, че в основата на метода стои теорията за уязвимостта на раковите стволови клетки в определен период от техния жизнен цикъл.

Докато изучават злокачествените стволови клетки, учените откриват, че те притежават уникално свойство. Това е способността им да улавят извънклетъчните фрагменти на ДНК. Следващите опити показали, че ако фрагментите се вградят в клетката в определен времеви промеждутък след въздействието на цитостатиците, те не позволяват на клетката да се възстанови и тя умира.

Новата технология е наречена още „3+1“, защото първите три дози от вкарания в тумора препарат убиват основната маса от ракови клетки, а четвъртата унищожава всичко останало. Технологията вече е изпробвана за лечението на рак при мишки както и върху клетъчни култури на човешки глиобластом.

По време на изследването екипът установява, че клетките на различните видове тумор имат и различен жизнен цикъл и затова за всеки поотделно се избира график за въвеждане на препарата. Оказва се още, че върху този цикъл влияние оказват и годишните времена и има разлика между летните и зимни периоди.

Въз основа на всичко това учените смятат, че най-доброто решение е за всеки пациент е да бъде изготвен индивидуален график за провеждане на лечение по технологията „Каранахан“ и то след като бъдат изследвани клетките на тумора му.

Технологията повишава значително ефекта от химиотерапията и позволява дозите цитостатик да бъдат намалени. Според изследователите съчетаването на химиотерапията с технологията „Каранахан“ ще увеличи шанса на болните от рак да оздравеят и да водят пълноценен живот след лечението.

Технологията е минала всички доклинични изпитания и е готова за клиничните, но за тях са необходими значителни средства и затова от института предполагат, че те ще продължат между пет и десет години.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ria.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияИсторияКлинични пътекиЗдравни съветиЛайфстайлПатологияАлт. медицинаБотаникаАнкетиФизиологияИзследванияНормативни актовеПсихологияСнимкиСоциални грижиЗаведенияИнтервютаОрганизацииСпециалистиДиетиСпортГеографияЛичностиНаправления в медицината