Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха микрокапсули с квантови точки за диагностика на рака

Създадоха микрокапсули с квантови точки за диагностика на рака

Създадоха микрокапсули с квантови точки за диагностика на рака - изображение

Полиелектролитни микрокапсули с вградени квантови точки са новото изобретение, което ще бъде използвано както за дигностика, така и за лечение на рак. Според учените микрокапсулите са едно от най-обещаващите средства за доставяне и контролирано освобождаване на медикаменти, контрастни средства и флуоресцентни маркери за диагностиката и лечението както на рак, така и на други заболявания.

Изобретението е дело на учените от нано-биоинженерната лаборатория на Националния изследователски ядрен университет „МИФИ“. Галина Нифонтова, Мария Баришникова и Игор Набиев са осъществили проекта си в сътрудничество с изследователи от немския Института по експериментална медицина „Макс Планк“ и Реймския университет в Шавпан-Арден, Франция.

Екипът е разработил метод за получаване на микрочастици с многослоен строеж от противоположно заредени полиелектролити, в които са вградени квантови точки-флуоресцентни нанокристали, които се характеризират с ярка светлина и висока фотостабилност. Точно тези свойства на нанокристалите ги правят подходящи за визуализацията на вътреклетъчното проникване и доставяне на микрокапсули.

В същото време възможността за активиране на квантовите точки в различни системи за диагностика и за доставка на медикаменти на базата на полиелектролитните микрокапсули, открива изключително големи перспективи за проследяването на придвижването им в организма.

„Експериментите показаха, че съдбата на микрокапсулите може да бъде проследена дори на вътреклетъчно ниво и това става чрез разпределение на капсулите и съдържанието им в клетъчните отделения“, казва ръководителят на международния проект Галина Нифонтова. Тя допълва, че анализът на свойствата на оптично кодираните микрокапсули показва, че те могат да послужат като основа за разработване на ново поколение ефективни терапии. „Това са агенти, които едновременно ще могат да диагностицират и да доставят лекарства“, разяснява още Галина Нифонтова.

Учените са успели да определят оптималното съдържание на квантови точки, което е достатъчно за кодиращата процедура и осигурява оптималните флуоресцентни свойства на микрокапсулите.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ria.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛеченияИсторияКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиЗдравни съветиЛайфстайлПатологияАлт. медицинаАнкетиБотаникаФизиологияИзследванияПсихологияСнимкиИнтервютаЗаведенияОрганизацииСоциални грижиДиетиГеографияСпортЛичностиНаправления в медицината