Начало Здравна медиа Здравни новини Учени от Нижни Новгород разработиха биочип за откриване на рак

Учени от Нижни Новгород разработиха биочип за откриване на рак

Учени от Нижни Новгород разработиха биочип за откриване на рак - изображение

Уникален биочип, който открива рак, създадоха учени от Нижни Новгород и тамошния Национален институт по епидемиология и микробиология. Според създателите му това е единственият в света високотехнологичен метод за ранна и точна диагностика на рака, а предимството е, че достъпен дори за малките болници.

За диагнозата е необходим биоматериал от пациента – кожа, коса, нокти или кръв. Тестът продължава час и половина. В специална кутия се поставят набор от реагенти и биочипът. Ако в биоматериала има дори една туморна клетка, биочипът ще го открие веднага.

Начинът на действие на биочипа е съвсем обикновен и е свързан с реакцията на имунитета на живия организъм и противопоставянето на протеини-антитела с антигени на „враждебни“ клетки.

Руските медии обръщат внимание на факта, че новото устройство струва от три до девет хиляди рубли, а лабораторните изследвания са 15 000 000 рубли.

Учените обясняват, че за да бъдат анализирани данните са нужни единствено наличието на микроскоп и квалифициран лекар.

Биочипът вече е тестван пилотно в няколко болници в района на Нижни Новгород. Очаква се до края на 2019-а методът да бъде въведен в още няколко от градовете. Според лекарите това е важно, защото другите изследвания отнемат понякога седмици, а често при онкологичните заболявания този срок може да е фатален.

Изобретението вече получи признание и няколко престижни награди както в Русия, така и на международно ниво. Към него проявиха интерес от Египет и Китай и при тях вече са доставени първите биочипове.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: rg.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеЗдравни съветиЛайфстайлПатологияАлт. медицинаАнкетиБотаникаЛеченияФизиологияИзследвания