Начало Здравна медиа Здравни новини Стандартът по образна диагностика е вече в сила

Стандартът по образна диагностика е вече в сила

Стандартът по образна диагностика е вече в сила - изображение

Медицинският стандарт „Образна диагностика“ влезе в сила, веднага след като беше обнародван в „Държавен вестник“. Изискванията към здравните заведения са сериозни според регламента. От здравното министерство изчисляват, че инвестициите на болниците за оборудването, което са задължени да притежават, ще бъдат между два и шест милиона лева.

Добрата новина е, че има толеранс за времето, в което изискванията трябва да бъдат изпълнени. За някои от тях болниците разполагат със срок от една година. Например, набавянето на хардуер и софтуер за съхраняването на образните изследвания, може да стане в този срок.

Според стандарта за болниците и от трите нива системата за архив и пренос на образните изследвания (PACS) трябва да има сървър с нужния софтуер, да е свързана с две рентгенови уредби и към ултразвуков апарат и да има възможности за прибавяне на допълнителни софтуерни лицензи.

Предоставянето на дистанционен достъп до изследванията също може да стане в срок от една година. В зависимост от нивото на компетентност е определен и минималният брой потребители едновременно, като най-голям е за трето ниво – 50 души. По същия начин е и разпределението на броя рентгенографии и ехограхии, които трябва да бъдат съхранявани за срок от пет години.

Една година е срокът и за набавянето на DICOM софтуер за дигиталните апарати, чиято задача е да извършва регистрация на твърд носител.

Болниците разполагат с три месеца, за да създадат вътрешен правилник, който да им даде възможност да отчитат неблагоприятните и критични ситуации и резултатите.

Върховният административен съд отмени стария стандарт през пролетта на миналата година с аргумента, че в него липсват мотиви.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияСпециалистиНормативни актовеКлинични пътекиЛайфстайлСоциални грижи