Начало Здравна медиа Здравни новини Еднократен вирус е новият начин за борба с рака на нервната система

Еднократен вирус е новият начин за борба с рака на нервната система

Еднократен вирус е новият начин за борба с рака на нервната система - изображение

Създадоха действащ еднократно вирус, който е в състояние да унищожи раковите клетки. Той влиза в контакт с онези от тях, на чиято повърхност има определен протеин. Вкараният с помощта на вируса токсичен терапевтичен препарат унищожава успешно злокачествените клетки, но не засяга здравите.

Откритието е дело на учени от Института по молекулярна биология към Руската академия на науките и вече е тествано върху човешки клетки.

Изследователите установяват, че редица нервни клетъчни тумори съдържат на повърхността си трансмембранния протеин плазмолипин, който не присъства или е в твърде минимално количество в здравите клетки.

Проф. Владимир Прасолов, директор на Лабораторията за клетъчната основа на развитието на злокачествените заболявания в института разказва, че са успели на създадат вирус с еднократно действие, който не предизвиква инфекция (ретровирусен вектор), когато доставя препарата в тези ракови клетки, които имат на повърхността си плазмолипин.

„Жизненият цикъл на ретровирусите започва с прикрепването на вирусната частица към повърхността на клетката. Това е възможно, защото протеиновата обвивка на вируса си взаимодейства с плазмолипина, който в този случай изпълнява ролята на рецептор. И ако от клетъчната повърхност липсва подходящ рецепторен протеин, тогава протеинът на обвивката не открива двойка и не може да се появи инфекция“, обяснява проф. Прасолов.

Ретровирусите са огромно семейство от животински вируси, а геномът е представен от РНК. В наименованието им се използва „ретро“, защото те правят всичко на обратно. Ако обикновените клетки превръщат ДНК в РНК, то ретровирусите изпълняват точно противоположното. Учените припомнят, че протеинът в обвивката на вируса играе много важна роля по отношение на заразяването, тъй като именно той определя кои клетки ще зарази ретровируса и кои няма.

Новото лекарство е създадено на основата на неизвестен до момента ендогенен ретровирус, описан за първи път от руските учени от Института по молекулярна биология и колегите им от Института по експериментална вирусология в Хамбург, Германия и наречен McERV. Характерната особеност на вируса е способността му да заразява само тези клетки, които имат плазмолипин на повърхността си.

Ефекта на ретровирусния вектор върху човешки клетки е вече изследван. При опита в зелено били отбелязани клетките с рецептор плазмолипин, а в червено тези, които са без него. Експериментът показва ясно, че вирусът инфектира само клетките с плазмолипин, а оцветените в червено остават незасегнати.

От своя страна проф. Наталия Калинина от Изследователския институт по физикохимична биология на Московския университет смята, че подобни методи за лечение на тумори не съществуват в момента. „Колегите са постигнали важни научни резултати, които са много обещаващи за предстоящото им прилагане в медицината. Въпреки впечатляващите резултати на клетъчните модели обаче, методът изисква допълнителна и прецизна проверка“, казва проф. Калинина.
До края на година ще продължи изпитването на лекарството върху животни. Ако тестовете са успешни, ще се премине и към клиничните изпитвания.

С това откритие е на път да се реши един от големите проблеми, свързан с лечението на рак, и това е създаването на метод, който селективно и целево да доставя противоракови средства в раковите клетки. Повечето от използваните в момента има силен ефект и убиват болната клетка, но в същото време попадат и в здравата, а това предизвиква странични ефекти, които водят до тежкото състояние на пациентите след химиотерапия.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: iz.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноПатологияНовиниИсторияБотаникаНормативни актовеЛеченияКлинични пътекиАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлИзследванияСпециалистиСнимкиХранене при...АнкетиФизиологияПсихологияСоциални грижиИнтервютаЗаведенияОрганизацииСпортДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината