Начало Здравна медиа Здравни новини Спешни медици и полиция ще посещават рискови адреси в Кърджали

Спешни медици и полиция ще посещават рискови адреси в Кърджали

Спешни медици и полиция ще посещават рискови адреси в Кърджали - изображение

Екипите на спешна помощ в Кърджали ще бъдат придружавани от полиция при посещението на рискови адреси. Това се договориха медици, прокуратура и полиция на работна среща в Регионалната здравна инспекция, предаде БНР.

Основната идея е да се предотврати посегателството и насилието над медици. Това е една от мерките, предприети от местната община по отношение на зачестилите нападения над медици в цялата страна.

Друга мярка от страна на общината е незабавното уведомяване на полиция и прокуратура в случаите на физическо или вербално насилие над лекари.

Според последни данни на Министерството на здравеопазването случаите на насилие в Спешна помощ от началото на годината са 25. Данните са двойни в сравнение с периода от миналата година, когато случаите на насилие са били общо 28.

По повод увеличението на агресията над лекари и последвалите протести от страна на специалистите, някои регионални прокуратури определиха свои представители, които да реагират в случаи на нападение или вербално насилие над лекар. В някои лечебни заведения са поставени видеокамери за наблюдение, в други са предвидени. Разработва се системата за сигнализиране и бърза реакция между полиция и здравни заведения. В много болници от страната лекарите ще преминат специални курсове за подобряване на комуникацията с пациенти и техни близки и за адекватна реакция в случай на агресия.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Pirin Press


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлАнкетиНовиниСнимкиСпорт и туризъмЛюбопитноСоциални грижиЗаведенияИсторияНормативни актовеЗдравни съветиЛечения