Начало Здравна медиа Здравни новини Народното събрание отхвърли идеята за задължителна охрана във всяка болница

Народното събрание отхвърли идеята за задължителна охрана във всяка болница

Народното събрание отхвърли идеята за задължителна охрана във всяка болница - изображение

Народното събрание не прие идеята на БСП във всяка болница да има задължителна охрана, която да гарантира сигурността на лекари и пациенти. Със 72 гласа „За“, 44 гласа „Против“ и 52 гласа „Въздържал се“ промените в закона за лечебните заведения не бяха приети.

Идеята не получи одобрение също и от Комисията по здравеопазване и Комисията за вътрешната сигурност.

По време на дебата от БСП настояваха здравното министерство заедно с МВР да изработят съвместна наредба, която да регулира охраната в лечебните заведения и да подсигури спокойната работа на специалистите. Левицата бе категорична, че трябва да се предприемат адекватни мерки и да се сложи край на нападенията срещу медици, което неизменно води до напрежение в обществото. От партията посочват, че и в момента в болниците има охрана, действаща според определени правила, но на практика непрофесионално.

Физическите и психологични травми над медици ще засилят тенденцията специалистите да напускат работа и да търсят варианти за препитание зад граница, където сигурността им ще бъде гарантирана“, коментират социалистите.

От БСП уточняват, че болниците нямаше да бъдат натоварени с допълнителни разходи, ако бяха приети промените, предложени от тях.

Според действащото законодателство са предвидени сериозни наказания за агресори срещу медици. На практика се оказва, че нападателите са много, но осъдените малко. Данните показват, че само за тази година четирима души, нападнали лекари, са получили присъди – двама условно и двама са били глобени. За 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства и едно лице да заплати глоба. За миналата година са образувани само 2 досъдебни производства.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: thelocal.it

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлАнкетиСнимкиСпорт и туризъмЛюбопитноСоциални грижиИсторияЗаведенияНормативни актовеИнтервютаКомпании и организацииОрганизацииКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиЛеченияСпециалисти