Начало Здравна медиа Здравни новини Стоматолог: Лошият зъбен статус може да доведе до сериозни здравословни проблеми

Стоматолог: Лошият зъбен статус може да доведе до сериозни здравословни проблеми

Стоматолог: Лошият зъбен статус може да доведе до сериозни здравословни проблеми - изображение

Лошото поддържане на устната хигиена може да доведе до сериозни здравословни проблеми, предупреждава д-р Борислав Даковски, регионален координатор за Варна на Националната програма за здравето на Здравното министерство за профилактика на детското орално здраве.

Той обясни още, че устната хигиена е началото на храносмилателната система и когато човек не може да сдъвчи добре храната или не я смила качествено, се стига до положение, в което част от приетите хранителни вещества не могат да се абсорбират. Резултатът води до непълноценно хранене, което може да доведе до сериозни здравословни последици в организма. Това може да се окаже проблем особено при изграждането на детския организъм.

"Оралната хигиена на варненци, не е толкова занижена в сравнение с други региони в страната, но факт е, че миенето на зъби е оставено на заден план", допълни още Даковски.

Д-р Даковски припомни още, че здравноосигурените над 18-годишна възраст ще имат право на трета дентална интервенция.

Снимка: dentalcareinf

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноСнимкиХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСпортИнтервютаАлт. медицинаФизиологияНовиниЛеченияТестовеДиетиЗдравни проблемиИсторияПроизводителиОрганизацииНормативни актовеСоциални грижиЗаведенияАнкетиОткритияРецептиОбразованиеКлинични пътекиБотаника