Начало Здравна медиа Здравни новини Страдащите от венозна тромбоза по-често търсят болнична помощ през лятото

Страдащите от венозна тромбоза по-често търсят болнична помощ през лятото

Страдащите от венозна тромбоза по-често търсят болнична помощ през лятото - изображение

Отделението по съдова хирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново чества своята 10-годишнина. Всяка година в него се лекуват средно между 650 и 700 болни, секторът е с второ ниво компетентност и разполага с 12 легла. В него работят четирима лекари с нужната квалификация, като трима от тях са обучени да прилагат доплерова сонография.

За десет години специалистите от отделението успяват да постигнат по-голям брой операции от изискуемия, който е 200 интервенции годишно. Всяка година се правят почти 130-150 повече. Най-често се извършват тромбоктомии, стрипинг и ликвидиране на перфоранти, емболектомии. Пациенти със заболявания на артериалната и венозната система намират решение в болницата.

Началникът на отделението д-р Красимир Георгиев споделя, че след закупуването на ангиограф преди 3 години, в повереното му звено се извършват ендоваскуларни процедури като балонни дилатации и стентиране. Работата на съдовите хирурзи се подобрила, оперативната дейност се увеличила, а болничният престой на пациентите намалял.

Лятото е опасен сезон за хората с дълбока венозна тромбоза, тъй като те се натоварват повече и не обръщат достатъчно внимание на състоянието си. Пациентите трябва да следят за оток на крайника, за промяна в температурата му или в цвета. Ако единият крак е по-студен и синкаво-цианотичен, е сигурен сигнал за тромб. Но в 25% от случаите венозната тромбоза протича безсимптомно и крайникът може да е с нормален цвят или леко зачервен. Често пациентите не разбират, че страдат от заболяването, само специалист съдов хирург и изследване с доплер могат да открият увреждането. Понякога може да настъпи тромбоза след преживяна травма или след операция.

Най-иновативните инвазивни методи се прилагат в търновското отделение по съдова хирургия, но профилактиката и контролът върху рисковите фактора си остават основни. Хората с наднормено тегло са най-застрашени. Препоръчително е да е налице много движение и поемане на течности особено през летния сезон. Съветите към шофьорите са на всеки 2-3 часа да спират за почивка и разходка, а ако страдат от разширени вени или са преживели венозен тромбоемболизъм, да ползват компресивни ластични чорапи. Редовната консултация със съдов хирург е задължителна за тези, които имат венозна тромбоза.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: thefoscotehospital.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниПатологияФизиологияЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноИзследванияКлинични пътекиОрганизацииБотаникаХранене при...СпециалистиЗаведенияАлт. медицинаСнимки