Стралджа: Над 200 т. краставици гният заради Ешерихия коли
Днес Таньо Банчев настоява „Галина агро" и Стралджа да се свързват с качествено целогодишно производство на оранжерийни зеленчуци. И на този етап дава доказателства, че успява. Не само защото полетата на оранжерията изобилстват с краставици. Заложена е поетапна смяна на ранните сортове със следващо производство, за да не се прекъсва цикъла.
Всеки ден в сортировъчното постъпват тонове продукция, която се подготвя за пазара. Но точно това изобилие се оказва най-голямата беда! Защото няма кой да купува. И слънчевия продукт - свеж и вкусен, току що набран и готов за ценители, вместо на сергиите се оказва излишно и грубо натикан с фадромата като никому ненужна стока направо... в близкия бъзак. Там, далеч от хорски очи, гният над 200 тона краставици. Работниците не обичат дори да минават в този район, защото все едно виждат убийството на своя труд.
Липсата на пазар е очевидна навсякъде. В струпаните камари опаковани зеленчуци, които буквално се разкапват пред склада, в излишното свободно време на работниците от пакетажа, в очевидно невеселия труд на 70-те зеленчукопроизводители, които изпитват на гърба си липсата на покупателния интерес. Заплатите закъсняват, но никой не обелва и дума за протест срещу собственика, защото виждат, че този човек прави и невъзможното, за да възроди местното оранжерийно производство. Оранжерията е добре поддържана, всичките 60 дка са заети с краставиците от сорта „Сандра", които са в много добро състояние и дават по 6 тона/декар дневно като до средата на юли ще постигнат и планираните 15 тона от дка.
Според агронома Гроздан Кръстев зеленчуците са в прекрасна форма. И не е мит твърдението, че производството може да стигне 30 тона на ден. Оранжерията има капацитета и възможностите да докаже, че е необходима на Стралджа и на българския пазар. Собственика - оптимист дори има планове в скоро време да инвестира в оборудване със слънчеви батерии вместо до сега използвания традиционен начин за отопление. А работниците се молят кризата да отшуми и пазарът да се „отпуши", за да живне оранжерията. И надеждата за утрешния ден на семействата, които чакат прехрана от краставиците на Стралджа. Никой на този етап не си прави илюзии че може да бъде постигната планираната средна цена от 0,70 лв. за килограм, не мечтаят дори за половината, защото сега рехавите продажби са по унизителната цена 15 ст. за кг. Недостойно и жалко. При положение, че продукта е в нормите за екологична чистота, за растителната защита се използват само биологично чисти продукти, в производството не се влагат химични вещества, които да вредят на здравето.
Ако има някаква ведрина в мислите, то тя е в заявената от МЗХ възможност за компенсиране загубите на зеленчукопроизводителите от нереализираната и изхвърлена продукция. Комисия вече направи проверка в Стралджа, г-н Банчев кандидатства за субсидиите с очакване за 0,45 лв/ кг. Какво още е необходимо? Като българи да купуваме това, което произвеждаме на родна земя, за да помогнем на местните производители и на себе си. Ще осигурим не само трапезата, но и самочувствието си.
Коментари към Стралджа: Над 200 т. краставици гният заради Ешерихия коли