Начало Здравна медиа Здравни новини Стратегията за оцеляване на раковите клетки може да бъде победена с нов подход

Стратегията за оцеляване на раковите клетки може да бъде победена с нов подход

Стратегията за оцеляване на раковите клетки може да бъде победена с нов подход - изображение

Някои ракови заболявания не могат да бъдат преборени със стандартните лечения като химио- или лъчетерапия поради различните им "стратегии" за оцеляване. Но като манипулират клетъчните процеси, учените вече са намерили начин да заобиколят един от механизмите за самосъхранение на рака.

Докато изследователите са проучили значението на инхибиторите на автофогия* за насърчаване на апоптозата, основните механизми, които позволяват клетъчната смърт да настъпи, когато този процес на рециклиране се възпрепятства, остават неясни.

Изследователи от Раковия департамент на Университета в Колорадо, обаче, са започнали да изясняват точното действие на този процес и да разработват нова стратегия за заобикаляне на автофогията на раковите клетки, което ще задейства по-ефективно им унищожение.

Въздействието на автофагията при раковите клетки, обаче има сложни последици - понякогапредизвиква тяхното унищожение, но в други случаи им помага да се размножат.

Един от начините, по които раковите клетки използват този процес "в техен собствен интерес" е като избягват апоптозата или клетъчната смърт.

Апоптозата и автофагията разчитат на подобни механизми, за да разрушат клетъчния материал, който вече не е полезен. Но докато апоптозата води до директна клетъчна смърт, при автофагията, смъртта се отлага чрез рециклиране на част от клетъчния материал.

В много от случаите изследванията сочат, че химиотерапията и радиотерапията могат да увеличат присъствието на автофагия в раковите клетки, което всъщност им позволява да навлязат в режим на "самосъхранение". Така клетъчната смърт се избягва и заразените клетки могат да възобновят дейността си по-късно.

Резултатите от изследването, ръководено от Андрю Торбърн, което изяснява този механизъм, вече са публикувани в списание Developmental Cell.

* Автофогията е термин, означаващ "самоизяждане" на гръцки език - обикновено е начинът на клетките да останат подредени и функционални. Това е процес, при който грешно нагънати протеини или стари фрагменти от клетката се разграждат и така й позволяват да се самоизчисти.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: medicalnewstoday.com
Снимка: theresonance.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияВидеоКлинични пътекиЛайфстайлИзследванияБотаникаЗаведения