Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха ваксина срещу инфаркт

Създадоха ваксина срещу инфаркт

Създадоха ваксина срещу инфаркт - изображение

Инжектирането на генномодифициран вирус в организма намалява риска от инфаркт до нула. Това показват резултатите от изследване на американски учени.

Специалисти от болницата "Маунт Синай" са разработили уникална терапия, която осигурява спокойствието на пациенти със сърдечносъдови заболявания и такива, предразположени към сърдечни пристъпи. Учените са използвали като превантивна и профилактична мярка прилагането на генномодифициран вирус в организма, който намалява сърдечната недостатъчност с 30%. Тази терапия е насочена към понижаването на протеина фосфатаза 1, който в повишено количество намалява значително изпомпването на кръв от сърцето.

Ваксината е преминала успешни клинични изпитания при опити с прасета. Резултатите са показали намалена сърдечна недостатъчност с 25% в лявата камера и с 20% в лявото предсърдия. Водещият автор на проучването Роджър Хайер посочва, че повечето хора със сърдечна недостатъчност имат проблеми предимно в лявата камера. Лечението е показало също и намаляване размера на сърцата при животните с 10%. Учените посочват, че в тестовете за ефикасността на метода са използвани прасета, защото техните сърца са с размера на човешко сърце.

За разлика от традиционните методи за лечение една инжекция с вируса в бедрената артерия е достатъчна за ефикасността на превенцията. Ваксината може да бъде полезна за всички пациенти със сърдечносъдови заболявания, не са посочени странични ефекти.

Специалистите обаче предупреждават, че подобна терапия може да се окаже доста по-скъпа от съществуващите методи за лечение.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: life.ru
Снимка: delveinsight.com

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПатологияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноВидеоИсторияАлт. медицинаЛеченияАнкетиКлинични пътекиИзследванияЛайфстайлЗдравни проблемиБотаникаСпортСнимкиСоциални грижиТестове