Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха нова сплав с еластичност като на костната тъкан

Създадоха нова сплав с еластичност като на костната тъкан

Създадоха нова сплав с еластичност като на костната тъкан - изображение

Нова сплав, която притежава еластичността на костната тъкан, създадоха млади учени от Националния изследователски технически университет „МИСиС“ в Москва и техни колеги от Висшето техническо училище в Монреал. Материята е съставена само от биосъвместими метали – титан, цирконий и ниобий, а свойствата й показват, че ще бъде в състояние да удължи срока на употреба на медицинските импланти.

Човешката костна тъкан притежава уникални свойства. Тя е здрава и еластична, и въпреки огромните натоварвания, служи на тялото десетилетия. Понякога обаче костите се повреждат така, че се налага те да бъдат подменени.

Титановите импланти са сред най-разпространените заместители в последните години. Но при тях е налице един проблем – те не са толкова гъвкави, колкото костите. И това често стои в основата на нарушаването на баланса в организма. Костната тъкан спира да се натоварва заради по-твърдия материал и клетките в нея умират. Затова и механичната връзка към костта изчезва, а изделието се деформира и трябва да бъде сменено.

Изход от ситуацията е намерен със създаването на новата биосъвместима сплав. Материалът, изобретен от група млади учени под ръководството на проф. Сергей Прокошкин и техни канадски колеги може да се използва като медицински имплант за подмяна на костна тъкан. Сплавта е устойчива по отношение на въздействието на една толкова агресивна среда, каквато е човешкият организъм, а благодарение на биохимичната съвместимост между титана, циркония и ниобия, имплантът ще бъде много по-траен.

Вадим Шереметев е един от учените изобретатели
Ст. н. с. Вадим Шереметев е убеден, че новата сплав ще бъде с висока издръжливост

Един от изследователите, старши научният сътрудник от университета в Москва Вадим Шереметев, споделя: „В момента нашата международна научна група е насочила усилията си към разработването на промишлена технология за изработването на продуктите – решетки с кръгло сечение. За да има сплавта възможно най-добри функционални свойства, е нужна строго определена последователност от процедури, включително различни видове обработка при високи температурни стойности.“ Ученият е категоричен, че новата сплав ще бъде с висока функционална издръжливост.

Новата супереластична сплав ще има приложение и в персонализираната медицина. Екипът от „МИСиС“ е успял да създаде от комбинацията титан-цирконий-ниобий и прах. По този начин тя става подходяща и за добавъчни технологии и с помощта на 3D печат могат да бъдат изработени персонализирани метални импланти с различна степен на шупливост.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: misis.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СъставкиЛюбопитноЕ-тата в хранитеИсторияНовиниПсихологияСнимкиИнтервютаНормативни актовеЛайфстайл