Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха нов аналгетик, който не засяга нервната система

Създадоха нов аналгетик, който не засяга нервната система

Създадоха нов аналгетик, който не засяга нервната система - изображение

Създадоха нов аналгетик, към който хората няма да се пристрастяват. Учени от Университета във Вашингтон разработиха веществото EMA401, което за разлика от познатите медикаменти не засяга клетките на нервната система.

EMA401се свързва с рецептора на ангиотензина и потиска работата му. Повечето рецептори от този вид са разположени на повърхността на макрофагите, а не на невроните. И това се оказало печелившата формула, защото така веществото успява да се справи с болката, но не причинява зависимост.

Според екипа, оглавяван от Андрю Шепърд (Andrew Shepherd), новият медикамент има и друго предимство. Той не преминава през хематоенцефалитната бариера, благодарение на което биват избегнати множеството странични ефекти, които предизвикват повечето от обезболяващите препарати.

Лекарството вече е преминало лабораторните тестове – първо върху клетъчна култура, а след това и върху мишки. Учените наблюдават, че подаването на сигнал за болка спира след въвеждането на медикамента.
Андрю Шепърд и колегите му са на мнение, че новото лекарство ще бъде подходящо за борба с хроничната и невропатична болка. Те вече са установили, че при страдащите от болки заради диабет, броят на макрофагите се повишава чувствително. В подобни случаи новото лекарство ще бъде от огромна полза.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Снимка: sciencedirect.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Заболявания (МКБ)ИсторияЛюбопитноНовиниСнимкиСоциални грижиХранене при...Алт. медицинаЛеченияЛайфстайлБотаникаКлинични пътеки