Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха нови щамове на хепатит С в Африка

Откриха нови щамове на хепатит С в Африка

Откриха нови щамове на хепатит С в Африка - изображение

Най-голямото популационно проучване на хепатит С в Африка установи 3 нови щама на циркулиращия вирус сред населението на юг от Сахара. Изследванията на Института Wellcome Sanger и на Центъра за вирусни изследвания към MRC-Университета в Глазгоу показват, че някои антивирусни лекарства, използвани сега на Запад, може да не са толкова ефективни срещу новите щамове и че клиничните изпитвания на пациенти в Субсахарна Африка са необходими спешно за оценка на оптималните стратегии за лечение в този регион.

Откриването на новите щамове може да даде повече информация за лечението на хепатит С и за разработването на ваксини в световен мащаб, както и да подпомогне целта на СЗО за унищожаване на заболяването в световен мащаб.

Хепатит С е чернодробна болест, причинена от вирус, който се предава главно от игли и излагане на кръвни продукти. Инфекцията може да причини цироза и рак на черния дроб, а всяка година около 400 000 души умират от заболяването. В световен мащаб близо 71 млн. имат хронична инфекция, от които 10 млн. живеят в Африка на юг от Сахара и нямат осигурена ваксина.

През 2016 г. СЗО обяви, че ще се стреми до 2030 г. да премахне хепатит С като проблем на общественото здраве. В западния свят директно действащите антивирусни лекарства са ефективни срещу множество щамове на вируса и понастоящем са пригодени към щамове, намиращи се в страни с високи доходи като САЩ и Великобритания. Обаче изследванията в Субсахарна Африка и други региони с ниски доходи са изключително ограничени. Достъпът до диагноза и лечение е нисък и не е известно дали различните места имат еднакви щамове на вируса. Това ще има огромно въздействие върху премахването на хепатит С в световен мащаб.

За целите на проучването учените анализирали кръвта на 7751 души от общата популация в Уганда и с помощта на молекулярни методи открили недиагностицирани щамове на хепатит С при 20 от тези пациенти. Изследователите секвенирали HCV геномите от тези и още две кръвни проби от хора, родени в Демократична република Конго, и установили 3 напълно нови вида вируси в допълнение към някои щамове, наблюдавани на Запад.

Изследователите открили, че текущите методи за скрининг, ползващи откриване на антитела, били неточни в Уганда и установяването на самия вирус вероятно ще бъде по-добър метод за диагностициране на инфекцията при високорискови популации. Учените разбрали, че много от настоящите щамове носят мутации в гени, за които е известно, че са свързани с резистентност към някои често използвани антивирусни лекарства. Това доказва необходимостта от внимателни подходи за диагностициране и лечение на HCV ефективно в Африка.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: roche.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИнтервютаМикробиологияНаучни публикацииСнимкиХранене при...Социални грижиИсторияЛайфстайлЛеченияКлинични пътеки