Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха тест, който показва дали даден антибиотик е фалшив

Създадоха тест, който показва дали даден антибиотик е фалшив

Създадоха тест, който показва дали даден антибиотик е фалшив - изображение

Учени разработиха тест, чрез който се идентифицират фалшивите антибиотици. По този начин специалистите от лабораторията на Държавния университет в Колорадо предлагат практическо решение на голям световен проблем.

В развиващия се свят разпространението на фалшиви и нестандартни антибиотици е широко застъпено. По данни на СЗО до 10 на сто от всички лекарства в световен мащаб могат да бъдат фалшифицирани, като 50 на сто от тях са някаква форма на антибиотици. Подобни медикаменти не само застрашават живота на пациента, но и увеличават растящата резистентност на бактериите към медикаментите.

Изследователите създали хартиен тест, който може бързо да определи дали дадена антибиотична проба отговаря на съставките си или е смесена със сода за хляб например. Целта им била да създадат евтино и лесно за употреба средство за откриване на неистинските антибиотици.

Начинът му на действие е следният – бактериите естествено произвеждат ензим, който ги прави устойчиви на лекарствата чрез химическо свързване към части от антибиотичната молекула. Учените използвали този ензим, наречен бета-лактамаза, като сигнален елемент за наличие на антибиотици в дадена проба. Антибиотикът се разтваря във вода и се капва от него върху хартиеното устройство. Хартията съдържа молекулата нитроцефин, която променя цвета си, когато е в досег с ензима. По този начин антибиотикът и молекулата се конкурират кой да се свърже с ензима по-бързо в зоната за откриване.

Ако хартията се оцвети в жълто, това означава, че антибиотикът се е свързал с бета-лактамаза и това е сигнал, че лекарството е истинско. Но ако хартията стане червена, е сигнал, че нитроцефинът е влязъл в контакт с ензима и изводът е, че медикаментът е фалшив.

Тестът включва идентификатор на рН, за да определи дали пробата е алкална или киселинна. Тази допълнителна информация би могла да предупреди потребителя дали дадена проба е фалшифицирана с пълнители, което в противен случай може да обърка основния тест.

Проверката трае около 15 мин. и не е необходимо извършващият я да е обучен професионалист. Тестът е ефективен за широк кръг от бета-лактамни антибиотици, като след време може да се усъвършенства. Единствено при опит за идентифициране на ацетизалсалициловата киселина (аспирин) се проявява червения цвят, тъй като киселинното й рН дестабилизира реакцията. За в бъдеще експериментите ще включват оптимизиране точно на такива специфични химикали.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: cnpem.br

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСтатистически проучванияИсторияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиСпортТестовеЛюбопитноАнкетиДиетиИзследвания