Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха устройство, улавящо 17 различни заболявания само с анализ на дъха на пациента (Снимки и видео)

Създадоха устройство, улавящо 17 различни заболявания само с анализ на дъха на пациента (Снимки и видео)

Създадоха устройство, улавящо 17 различни заболявания само с анализ на дъха на пациента (Снимки и видео) - изображение

Създадоха устройство, улавящо 17 различни заболявания само с анализ на дъха на пациента.

Т.нар. "електронен нос" е дело на инженера Хосам Хайк и неговите колеги от Технологичния институт на Израел. Инструментът е наречен Na-Nose и бе представен в списанието за нанотехнологии ACS Nano.

Определяното като революционно устройство може да диагностицира в ранен стадий язвен колит, болест на Крон, различни видове рак, синдром на раздразнените черва, два вида Паркинсон, белодробна артериална хипертония, хронична бъбречна недостатъчност.

Средната точност на диагнозата е 86 процента, които варират при различните заболявания и достигат 100 при диагностицирането на рак на белите дробове.

"Една от най-големите задачи на съвременния научен свят е да успее да диагностицира болестта още в етапа, в който човек се чувства напълно здрав", заяви Хосам Хайк.

Тестовете на новия инструмент вече са обхванали 1404 здрави и болни хора от няколко държави.

41-годишният проф. Хосам Хайк е носител на десетки международни отличия и награди за постиженията си.  През 2016 година той бе обявен за един от 10-те най-обещаващи млади израелски учени.

"През цялата ми образователна кариера едни много добри хора ме насърчават да продължа отвъд моите лични граници и възможности. Всеки път когато попадна на такива поддържащи хора, аз ги приемам като модел за подражание", споделя Хайк.

Снимки: ISRAEL21c, haaretz.com, 

Видео: youtube.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияСнимкиНаправления в медицинатаОткритияЛичностиОрганизацииАлтернативна медицинаГеография